Ungaria a luat fața României privind prețurile la locuințe

România se numără printre țările din Europa de Est cu cele mai accesibile prețuri la locuințe, în raport cu salariul mediu lunar. Există însă zone în care prețurile pentru case sunt și mai reduse, ceea ce determină tot mai mulți români să își achiziționeze proprietăți în aceste regiuni.

Printre celelalte țări din Estul Europei cu prețuri reduse la locuințe se află Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria și Republica Moldova. De exemplu, în apropierea graniței cu România, într-o localitate situată aproape de Oradea, o casă este disponibilă la un preț de doar 10.500 de euro.

Aceasta se află în Ungaria, o țară în care românii pot cumpăra case la prețuri extrem de accesibile. De exemplu, conform unui anunț de pe Facebook, o locuință este disponibilă la prețul de 10.500 de euro.

„Vând casă în Ungaria, Biharugra. Vând casă de vacanță situată în Biharugra, un sat în districtul Sarkad, județul Bekes din Ungaria. Se află la o distanță de 36 km de la Vama Borș și 18 km de la vama Cheresig. Suprafață tereului este de 1346 mp2. Avem pomi fructiferi, curte și grădină. Casa se vinde mobilată și este compusă din: 2 camere (din care 1 este amenajată), bucătărie, baie. Ca utilizați avem curent și apă la rețea. Preț: 10500 euro”, scrie în postare, alături de datele de contact ale vânzătorului.

Această postare a generat numeroase reacții și comentarii, iar utilizatorii au fost curioși să afle dacă este necesară obținerea cetățeniei.

„E nevoie de cetățenie maghiară?”, a întrebat un internaut.

„Nu este nevoie”, a fost răspunsul.

Comparații cu prețurile din România

În comentarii, au apărut și comparații cu prețurile din România. Mulți români au subliniat că o astfel de casă s-ar vinde în țara noastră de zece ori mai mult. De asemenea, prețul foarte redus al imobilului a stârnit unele îndoieli printre utilizatori.

„La noi ar costa de câteva zeci de ori mai mult. O casă serioasă la vreo 50 de km de Cluj, București sau Brasov probabil că ar costa chiar și 200-300.000 de euro, mai ales dacă ar avea terenul ăstora. Întrebarea e cât de solidă e casa și cât mai trebuie investit în ea”, a scris un internaut.

Legislație inovatoare în România

Amintim că România se pregătește să implementeze o legislație inovatoare care va facilita accesul investitorilor în sectorul imobiliar prin intermediul vehiculelor financiare denumite „Real Estate Investment Trusts” (REIT). De asemenea, Ungaria dispune de o legislație similară încă din 2011, care a contribuit la atragerea a aproximativ 2 miliarde de euro în acest sector.

După aproape 14 ani în urma Ungariei, România se pregătește să adopte o legislație care va permite investitorilor să se implice în diverse segmente ale pieței imobiliare. Aceste oportunități vor fi oferite prin intermediul societăților de investiții imobiliare, cunoscute sub denumirea de „Real Estate Investment Trusts” (REIT).

Ungaria beneficiază de o legislație relevantă din 2011, care a facilitat atragerea a 2 miliarde de euro, conform unui studiu de oportunitate realizat de Meta Estate Trust (MET), companie listată din 2022 pe piața AeRO a Bursei de Valori București. Mai multe puteți citi aici.