Ungaria a prelungit starea de urgență din cauza războiului din Ucraina. Parlamentul a votat
Legea privind ordinea juridică specială a fost aprobată cu prioritate, cu 116 voturi pentru şi 43 împotrivă. Trebuie menționat că scopul său este să pună la dispoziţia guvernului toate instrumentele necesare pentru a ajuta persoane refugiate din cauza războiului şi a proteja ţara de efectele economice nefavorabile ale conflictului.
Prim-ministrul Viktor Oban a anunţat în ziua de 24 mai că guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, scrie mti.hu
Vorbind la câteva ore după ce parlamentul amendase Constituţia stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru „Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei”.
Când ar putea să se termine, de fapt, conflictul?
În altă ordine de idei, războiul din Ucraina se poate termina dacă se poate impune pacea cu Rusia condusă de Vladimir Putin. Aceasta este concluzia desprinsă de analiștii politici care au luat în calcul cinci scenarii posibile prin care se poate ajunge la pace.
Războaiele se desfășoară într-un ritm flux și reflux, asemănător mareelor, amintește BBC. Invazia Ucrainei de către Vladimir Putin nu face excepție de la acest principiu. Temerile inițiale legate de o cucerire rapidă au fost urmate de retragerea armatei ruse și de rezistența ucrainenilor. Acum, Rusia a început ofensiva susținută în estul Ucrainei.
Jurnaliștii de la BBC au analizat 5 scenarii posibile pentru încetarea războiului din Ucraina.
1. Războiul de uzură. Războiul ar putea continua luni de zile – dacă nu ani – în timp ce forțele ruse și ucrainene se macină reciproc.
2. Putin anunță o încetare a focului. Președintele rus ar putea surprinde lumea cu o încetare a focului, unilaterală, păstrând câștigurile teritoriale pe care le-a făcut Armata rusă și declară „victoria”.
3. Impas pe câmpul de luptă. Ucraina și Rusia ajung la concluzia că nu pot avansa din punct de vedere militar și încep negocierile pentru o înțelegere politică.
4. Victoria Ucrainei în invazia Rusiei. Ucraina ar putea forța trupele ruse să se retragă unde erau înainte de invazie, astfel că peninsula Crimeea rămâne a rușilor, iar republicile separatiste proruse rămân parțial ocupate de forțe ruse.
5. Victoria Rusiei în invadarea Ucrainei. Rusia ar putea valorifica câștigurile teritoriale din Donbas și va elibera forțe pentu a fi folosite în atacuri în alte zone. Mai ales că Putin a și anunțat acest lucru, enervat de alimentarea cu arme a Ucrainei de către Occident. Forțele ruse eliberate din ofensiva din est ar putea fi implicate într-un nou atac împotriva capitalei Ucrainei – Kiev.