Bucureștiul trebuie să fie atent la politica externă a lui Viktor Orban

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a avertizat, duminică, că Bucureștiul trebuie să fie atent la politica externă a premierul Ungariei, Viktor Orban. În perioada când era președintele României și oficialul maghiar venea la Tușnad, i-a explicat de față cu masa de minoritari unguri că autonomia în ținutul secuiesc va fi cât este și la Caracal.

Faptul că demnitarii români au abandonat prezența în „ungurime” atunci când vine Viktor Orban este o mare greșeală și un semn de lașitate.

Totuși, Băsescu a dat asigurări că Guvernul Orban nu își face iluzii legate de Ardeal, însă are interese în România în ceea ce privește electoratul deoarece cetățenii de etnie maghiară au cetățenie dublă. Acesta este interesul major.

Guvernul Orban face destule pentru ei, finanțând modernizarea școlilor, echipele de fotbal și alte proiecte.

„Da, Bucureștiul trebuie să fie atent la politica externă a lui Viktor Orban.

V-aș aduce aminte că, în perioada când eram Președinte și Viktor Orban venea la Tușnad, eram acolo – și când a fost nevoie, i-am explicat de față cu masa de minoritari unguri că autonomie în ținutul secuiesc va fi cât e la Caracal”, a spus fostul președinte al României în cadrul unui interviu acordat pentru B1 TV.

Traian Băsescu fusese întrebat dacă el crede că premierul Ungariei, Viktor Orban, este atât de puternic încât România ar trebuie să fie cu atentă la el.

Viktor Orban
SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

„Nu, nu cred că Budapesta își face iluzii legate de Ardeal, însă Budapesta are interese în România în ceea ce privește electoratul. Cetățenii de etnie maghiară, marea majoritate, au cetățenie dublă, și a Republicii Ungare, or pentru alegeri sunt un milion și ceva de votanți (…). Acesta este interesul major și de asta și face destule pentru ei.

Le-a finanțat modernizare de școli, echipe de fotbal, tot ce vrei și ce nu vrei (…). Nici nu s-ar putea. Gândiți-vă la cât e Ungaria și cât e România”, a spus el, când a fost întrebat dacă Guvernul Orban are interese strategice în privința Transilvaniei, ce ar putea să afecteze Articolul 1 din Constituția României.

Nu suntem „orfani” de parteneri buni

Traian Băsescu a recunoscut că, de-a lungul istoriei, relația dintre România și Ungaria a părut să depindă mai degrabă de cine a fost în spatele lor decât de cele două state în sine.

„Dar n-aș zice că suntem «orfani» în momentul de față de parteneri buni, Marea Britanie, Statele Unite, Franța”, a adăugat el.

Ungaria, din ce în ce mai nemulțumită de UE

Declarația sa a fost făcută după ce ministrul Construcțiilor și Transporturilor din Ungaria, Lázár János, a reamintit că anul 2024 este unul critic atât pentru Ungaria, cât și pentru România, urmând să se decidă dacă maghiarilor le va merge bine sau nu.

Totul depinde de modul în care își ajustează strategia și de cum vor lupta. Anul acesta, ei vor trebui să acționeze nu doar pentru comunitatea lor, ci pentru întregul UDMR și pentru interesul întregii comunități maghiare din Bazinul Carpatic, pentru a fi luați în serios atât la Budapesta, cât și la Bruxelles.

Potrivit spuselor sale, este important ca maghiarii din Ardeal, România, să se reprezinte singuri deoarece, dacă nu vor avea reprezentanți la Bruxelles, nu vor putea fi auziți, ceea ce ar echivala cu inexistența celor 1,3 milioane de maghiari. Se vor alege lideri noi la Bruxelles. Depinde și de ei dacă aceștia vor fi buni sau răi.

Janos Lazar
Janos Lazar (SURSA FOTO: Facebook, Lázár János)