Așadar, Parlamentul din Ungaria a ratificat luni aderarea Suediei la NATO. În urma deciziei, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a spus că decizia este una istorică.
Kristersson a subliniat că parlamentele tuturor statelor membre NATO au votat acum în favoarea aderării Suediei la NATO. Totodată, acesta a spus și că țara lui este pregătită să-și asume responsabilitatea pentru securitatea euroatlantică.
„Astăzi este o zi istorică. Parlamentele tuturor statelor membre NATO au votat acum în favoarea aderării Suediei la NATO. Suedia este pregătită să-și asume responsabilitatea pentru securitatea euroatlantică”, a declarat Ulf Kristersson, conform Sky News.
Un mesaj a venit și de la secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Acesta a salutat votul și a susținut că aderarea Suediei „ne va face pe toți mai puternici și mai siguri”.
„Aderarea Suediei ne va face pe toți mai puternici și mai siguri”, a declarat Jens Stoltenberg.
Candidatura Suediei a fost aprobată cu o majoritate de 188 voturi dintr-un total de 199. Decizia a venit după aproape doi ani de aşteptare.
Ungaria a fost ultima dintre cei 31 de membri ai Alianței care a ratificat aderarea Suediei.
Viktor Orban a promis că vor rezolva toate chestiunile nerezolvate
Anterior, Viktor Orban a promis că vor rezolva toate chestiunile nerezolvate. Potrivit premierului maghiar, un factor important în luarea deciziei a fost dimensiunea țării
„Vom închide toate chestiunile nerezolvate şi vom semna un acord privind industria de apărare, unul serios, ţinând cont de dimensiunea Ungariei, şi vom stabili, de asemenea, unele decizii sau obiective privind cooperarea militară”, a declarat Viktor Orban la radioul de stat, potrivit informațiilor publicate de Reuters.
Amintim că relațiile tensionate dintre cele două țări au afectat cooperarea cu SUA și au stârnit îngrijorări în rândul aliaților. Totodată, Ungaria închiriază avioane de luptă Gripen de la Saab din Suedia.
Cu altă ocazie, premierul suedez a subliniat că dorește să dezvolte în continuare cooperarea în domeniul aviației militare.
Inițial, grupul parlamentar al Fidesz, partidul aflat la guvernare în Ungaria, a solicitat președintelui Adunării să includă problema ratificării aderării Suediei la NATO pe ordinea de zi pentru luni, 26 februarie.