Ungaria a recunoscut chiar acum! Este adevărul despre aderarea României la spațiul Schengen

Spațiul Schengen

SURSĂ FOTO: Dreamstime

România a primit interzis la spațiul Schengen din partea Austriei, iar aceeași soartă o are și Bulgaria. Austria invocă problema refugiaților, dar presa ungară spune că, de fapt, problema este în altă parte.

Aderarea României la spațiul Schengen

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen este o temă abordat și de presa internațională. Chiar vecinii maghiari au avut un articol în acest sens și spun că dacă Viktor Orban este într-adevăr  hotărât să ajute România să intre în Schengen, atunci el se va confrunta cu o mare provocare.

Este bine știut că Austria blochează intrarea României și a Bulgariei în Schengen, motivând că problema refugiaților nu a fost rezolvată. Totuși, presa austriacă, citată mai apoi de cea maghiară, scrie că adevărata problemă legată de refugiați nu este în România, ci în Ungaria.

„Noi suntem sursa majorității migranților neînregistrați care ajung în Austria. Iar soluția europeană, de care Viena condiționează aderarea României, este blocată de Orban, așa că, deocamdată, granița româno-ungară rămâne sub control”, arată presa vecină.

Amintim că Austria nu are de gând să își schimbe decizia până când problema refugiaților nu va fi rezolvată.

80% dintre refugiații de anul trecut din Austria au venit prin Ungaria

Presa austriacă a scris și ea despre această problemă și, într-un articol cu titlul „Prietenul lui Nehammer, Orbán, este coresponsabil pentru problema migrației din Austria”, presa din Austria scrie că prim-ministrul de la Budapesta nu este criticat de către liderii austrieci, deși continuă să lase refugiații să intre în Occident.

În același articol se mai arată că 80% dintre refugiații care au ajuns ilegal în Austria în 2022 provin din Ungaria.

Cu toate acestea, autoritățile maghiare spun în mod public că refugiații vin prin granița sârbă.

Ungaria, mai populară printre refugiați

Cu toate că țara vecină este mult mai preferată de către refugiați, situația României este în continuare dificilă și asta din cauză că Austria nu dorește încă să dea undă verde țării noastre în Schengen.

Radioul O1 a efectuat un raport în care se arată clar că refugiații preferă mai mult ruta maghiară.

În calitate de imigrant sârb, există în esență două modalități de a intra în Austria. Deoarece războaiele sud-slave au facilitat trecerea ilegală a frontierei, se pare că austriecii nu se apropie de frontierele croato-sârbe și bosniace-sârbe. În plus, această rută nu este foarte importantă.

Unul dintre drumurile pe care le urmează migranții trece prin Ungaria, în timp ce celălalt trece prin România. Dar, în ciuda justificării lui Nehammer pentru a se opune aderării Bucureștiului la Schengen, raportul O1 susține că acesta din urmă își pierde „atracția” pentru migranți.

Același raport arată că România are la graniță camere termice, iar poliția de frontieră beneficiază și de drone. Pe lângă faptul că sunt echipați corespunzător, cei din cadrul poliției de frontieră mai beneficiază și de sprijinul Frontex, organizația europeană de supraveghere a frontierelor.

Presa maghiară, care citează acest raport, spune că ruta prin Ungaria a mai devenit atractivă pentru migranți și din cauza nerespectării standardelor europene în ceea ce privește azilul. Mai pe scurt, dacă un refugiat este înregistrat într-o țară, să spunem România, iar el ajunge apoi în Austria, autoritățile austriece îl pot trimite înapoi în țara care i-a înregistrat prima dată.

Acest lucru nu se întâmplă, însă, în Ungaria, așa că refugiații nu pot fi amenințați că vor fi trimiși înapoi.

Austria își intensifică controalele la frontieră

În mod normal, membrii Schengen au stabilit de comun acord să reducă pe cât posibil controalele la frontieră, însă Austria se folosește de așa-zise lacune pentru a spori controalele.

Austria înăsprește controalele la frontiere din cauza faptului că țara devine tot mai de extremă dreapta și are cea mai mare rată de cereri de azil pe cap de locuitor din toată Europa, potrivit Politico.

Peste 500 de eurodeputați au votat în favoarea României în Schengen

Nu în ultimul rând, presa maghiară aduce în atenție că 526 de eurodeputați din Parlamentul European au votat pentru o aderare mai rapidă a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

„Faptul că România și Bulgaria se află încă în afara zonei de liberă circulație în cadrul UE reprezintă o povară socială și economică pentru întreprinderile și populația celor două țări. Cetățenii din Bulgaria și România sunt discriminați, deoarece se confruntă cu așteptări, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparație cu cei care locuiesc în spațiul Schengen”, a subliniat Parlamentul European, potrivit 24.hu.

Viktor Orban a blocare reformele de azil

Astfel, presa din Ungaria spune că dacă Viktor Orban ar fi dorit într-adevăr să ajute România să intre în spațiul Schengen, atunci nu ar fi blocat reformele în materie de azil.

„Deocamdată, Ungaria și Polonia stau în calea reformelor, iar în schimb, austriecii – care, potrivit unei analize poloneze, s-au întors împotriva României foarte brusc și neașteptat anul trecut – blochează aderarea României și Bulgariei la Schengen. Viktor Orbán și Karl Nehammer fac astfel imposibilă, pentru moment, trecerea liberă a frontierelor europene de către cetățenii români”, arată presa maghiară.