Ungaria a scandalizat toată Italia

Ilaria Salis, o profesoară de școală primară din Monza, în vârstă de 39 de ani din Monza, a fost adusă în fața instanței de la Budapesta, pe 29 ianuarie. Ea a fost legată cu lanțuri la mâini și la picioare, relatează BBC News.

Ea este acuzată că a participat la atacuri violente împotriva simpatizanților neo-naziști. Este vorba despre un miting care a avut loc în februarie 2023.

O serie de atacuri au avut loc în urma acelui miting neo-nazist.

Presupuși militanți de extrema stângă au fost suspectați că au atacat mai multe persoane în urma mitingului anual „Ziua Onoarei”. Aceasta comemorează trupele de extrema-dreapta din Budapesta, asediată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Un videoclip în care apar activiști antifasciști lovind cu picioarele un bărbat  întins la pământ, a circulat în toată Ungaria. Atacatorii nu au putut fi identificați, notează BBC.

După incident, alături de Salis au fost arestați și doi cetățeni germani. Unul dintre ei a pledat vinovat și a fost condamnat la 3 ani de închisoare.

Riscă 11 de ani de închisoare

Ilaria Salis este acuzată de conspirație și vătămare corporală gravă. Ea riscă 11 ani de închisoare, dacă va fi găsită vinovată.

Procurorul a susținut că alături de ceilalți acuzați  Salis a venit în Ungaria special:

„pentru a efectua atacuri rapide care ar putea cauza răni grave persoanelor despre care se crede că sunt de extremă dreapta”.

Deși femeia se află în închisoare de aproape un an, cazul ei a început să atragă atenția abia în octombrie, după ce tatăl său, Roberto Salis, a vorbit public despre o scrisoare în care fiica sa se plângea de condițiile dure de detenție.

Într-un interviu pentru ziarul italian La Repubblica, un fost coleg de celulă al Ilariei Salis a declarat că aceasta a fost ținută intenționat într-o celulă „plină de șobolani și insecte”.

Italia
Italia/SURSA FOTO: Dreamstime

Meloni presată să ia atitudine

Cazul său a provocat o adevărată furtună mediatică, după ce în presă au apărut imagini cu Salis adusă încătușată în instanță.

O petiție online prin care se cere ca Ilaria Salis să fie readusă în Italia a adunat până acum mai bine de 90.000 de semnături.

Antonio Tajani, ministrul de Externe italian, a declarat că l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Roma „pentru a-l întreba de ce nu au fost respectate  cele mai fundamentale norme privind condițiile deținuților”.

„Cred că măsurile de securitate adoptate au fost excesive”, a declarat ministrul.

Premierul italian Giorgia Meloni – care conduce partidul de dreapta Fratelli d’Italia –  și este o aliată a premierului maghiar Viktor Orban – nu a comentat cazul. Este îndemnată de toate formațiunile politice să ia atitudine.

Liderul Mișcării Cinci Stele, Giuseppe Conte, a scris pe X, fost Twitter:

Giorgia Meloni, pe noi nu ne interesează că Orban este un bun prieten al tău – trebuie să fii hotărâtă și să ridici vocea. Drepturile și demnitatea italienilor sunt înaintea prietenilor și aliaților politici”.

Acuzații legate de condițiile de detenție din Ungaria

Eugenio Losco, unul dintre avocații lui Salis, a declarat pentru BBC că scenele din instanță au fost „o încălcare clară a Convenției Europene a Drepturilor Omului, care prevede că nimeni nu poate fi supus torturii, tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante”.

Serviciul penitenciar din Ungaria a respins acuzațiile privind condițiile insalubre, susținând că sunt false, adăugând că „în instituții se efectuează în mod constant controale de igienă, iar deținuții primesc îngrijiri medicale adecvate”.

„Prezența șobolanilor este o minciună, iar închisorile noastre îndeplinesc standarde ridicate de igienă”, a adăugat acesta.

Potrivit acuzării, Salis face parte din Hammerbande, un grup german responsabil pentru mai multe atacuri asupra neonaziştilor.

Salis nu și-a putut vedea tatăl timp de șapte luni, după arestare, conform mărturiei acestuia. A fost ținută în condiții degradante:

  • într-o celulă cu șobolani și gândaci
  • fără haine curate
  • îmbrăcată doar în lenjerie intimă