Budapesta nu va mai tergiversa în continuare ratificarea aderării Suediei la NATO dacă Turcia îşi ridică obiecţiile faţă de intrarea scandinavilor în Alianţă, a dat asigurări marţi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de agenţia EFE.
„Dacă va exista un progres, fireşte că ne vom respecta promisiunea ca Ungaria să nu amâne intrarea” niciunei ţări în NATO, la fel cum a procedat în cazul aderării Finlandei, pe care Ungaria a ratificat-o de îndată ce a fost acceptată de Turcia, a declarat presei şeful diplomaţiei ungare.
Turcia acuză Suedia
Turcia şi Ungaria sunt singurele state membre ale NATO care încă nu au ratificat aderarea Suediei la Alianţă. Ankara invocă lipsa de cooperare a guvernului de la Stockholm în extrădarea către Turcia a unor persoane pe care aceasta le consideră având legături cu organizaţii teroriste, în special din zona kurdă, iar Budapesta le reproşează politicienilor suedezi că şi-au făcut un obicei din a emite critici la adresa guvernului condus de Viktor Orban.
La finalul lunii trecute, Comisia Camerei Deputaților din parlamentul ungar a respins o propunere de a programa pentru săptămâna viitoare un vot privind ratificarea aderării Suediei la NATO, a declarat un deputat al partidului de opoziție Coaliția Democratică (DK), joi, 29 iunie.
Aşadar, ratificarea nu va putea fi votată mai devreme de luna septembrie, decât dacă nu se va convoca o sesiune extraordinară.
Fidesz îl servește pe Putin!
După o ședință închisă a comisiei, Agnes Vadai a declarat că legislatorii partidelor de guvernământ Fidesz și Creștin-Democrat nu au susținut introducerea votului pe ordinea de zi a sesiunii plenare de săptămâna viitoare.
„Fidesz (partidul premierului Viktor Orban) serveşte interesele lui Vladimir Putin şi ale lui Recep Tayyip Erdogan prin continuarea blocării în parlament a ratificării aderării Suediei la NATO”, a declarat Agnes Vadai, deputată a formaţiunii de opoziţie Coaliţia Democratică.
Suedia și-a propus să adere oficial la NATO la summitul alianței din 11-12 iulie și, deși se bucură de un sprijin puternic din partea altor membri, atât Turcia, cât și Ungaria au blocat până acum ratificarea.
În martie, Ungaria a trimis o delegație în Suedia și Finlanda pentru a rezolva „disputele politice” care au ridicat îndoieli în rândul unor parlamentari Fidesz cu privire la susținerea sau nu a cererilor lor de aderare la NATO.
Guvernul Orban a afirmat că politicienii suedezi au spus „minciuni flagrante” despre starea democrației din Ungaria, ceea ce, potrivit acestuia, i-a făcut pe unii legislatori să nu fie siguri dacă să sprijine sau nu candidatura de aderare