Ungaria se pregătește să semneze un acord privind industria de apărare cu Suedia. Anunțul a fost făcut de premierul ungar Viktor Orban înaintea unei întâlniri cu omologul său suedez Ulf Kristersson la Budapesta.

Această declarație vine în contextul în care Ungaria se apropie de ratificarea aderării Suediei la NATO.

Viktor Orban a dat detalii despre toate chestiunile nerezolvate

Premierul Viktor Orban a menționat că vor rezolva toate chestiunile nerezolvate și vor semna un acord serios privind industria de apărare. Conform acestuia, se va lua în considerare dimensiunea Ungariei. Detaliile specifice ale acordului nu au fost furnizate deocamdată.

„Vom închide toate chestiunile nerezolvate şi vom semna un acord privind industria de apărare, unul serios, ţinând cont de dimensiunea Ungariei, şi vom stabili, de asemenea, unele decizii sau obiective privind cooperarea militară”, a declarat Orban la radioul de stat, citat de Reuters.

Ungaria nu a ratificat încă aderarea Suediei

Cei doi lideri urmează să susțină o conferință de presă. Evenimentul va avea loc înainte ca Parlamentul Ungariei să aprobe cererea Suediei de aderare la NATO. Votul este programat pentru luni.

Ungaria este singurul membru al NATO care nu a ratificat încă aderarea Suediei. Partidul de guvernământ Fidesz, condus de Viktor Orban, a amânat în mod repetat votul. Ei și-au exprimat nemulțumiri față de criticile Suediei privind standardele statului de drept din Ungaria.

Suedia
Ungaria acceptă acordul cu Suedia/SURSA FOTO: Dreamstime

Premierul suedez vrea cooperare în domeniul aviației militare

Relațiile tensionate dintre cele două țări au afectat cooperarea cu Statele Unite și au stârnit îngrijorări în rândul aliaților.

Ungaria închiriază avioane de luptă Gripen de la Saab din Suedia, iar premierul suedez a subliniat că dorește să dezvolte în continuare cooperarea în domeniul aviației militare.

Cum și-a schimbat poziția Guvernul Budapesta

Inițial, grupul parlamentar al Fidesz, partidul aflat la guvernare în Ungaria, a solicitat președintelui Adunării să includă problema ratificării aderării Suediei la NATO pe ordinea de zi pentru luni, 26 februarie.

Schimbarea de poziție a Ungariei a avut loc în urma unei vizite a unei delegații a Congresului SUA în Ungaria. Reprezentanții lui Viktor Orban au indicat că ar vota acum în favoarea aderării Suediei la NATO. Această schimbare de atitudine este similară cu situația din Turcia, unde inițial s-a opus aderării Suediei la NATO, dar după obținerea unui contract militar important, poziția s-a schimbat.

Statele Unite au utilizat o strategie similară și în cazul Turciei. Inițial, Ankara s-a opus aderării Suediei la NATO, însă după încheierea unui contract militar semnificativ, președintele Erdogan și-a revizuit complet poziția.