Ungaria, din ce în ce mai nemulțumită de UE
Ungaria pare din ce în ce mai nemulțumit de conducerea blocului comunitar. „Comisia Europeană se pregăteşte pentru un război care ”îngrozeşte” oamenii”, a avertizat premierul Ungarie, Viktor Orban, referindu-se la propunerea europeană ca fiecare locuinţă să stocheze provizii pentru 72 de ore în cazul unor posibile crize.
„Bruxellesul se pregăteşte pentru un război şi acesta este ceva care trebuie luat în serios. Te îngrozeşti. Ce au oamenii ăştia în cap?”, s-a întrebat retoric oficialul maghiar în intervenţia sa din fiecare zi de vineri de la radioul public Kossuth.
„În loc să se pregătească pentru război, Bruxellesul ar trebui să sprijine aspiraţiile SUA pentru pace”, a adăugat el.
Liderul maghiar a insistat că nu are niciun indiciu că ar putea fi atacată o ţară membră NATO. Mesajul său pentru poporul maghiar este că Ungaria nu este amenințată de pericolul războiului.
„Mesajul nostru către unguri este că niciun război nu ne ameninţă”, a spus el din dorința de a liniști oamenii.
De unde a pornit totul?
Cu două zile în urmă, Comisia Europeană (CE) a propus statelor membre din UE să le recomande oamenilor să aibă provizii suficiente pentru cel puţin 72 de ore în caz de criză. Noua strategie de pregătire pentru crize şi ameninţări a UE ne indică faptul că blocul comunitar se pregăteşte pentru crize, precum dezastre naturale, atacuri cibernetice şi crize geopolitice, inclusiv posibilitatea unei agresiuni armat.
„Cetăţenii noştri, statele membre şi companiile noastre au nevoie de instrumentele potrivite pentru a acţiona atât pentru a preveni crizele, cât şi pentru a reacţiona rapid atunci când are loc o catastrofă”, a avertizat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ungaria își va extinde cooperarea energetică cu Rusia
Între timp, ministrul de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a anunțat că operațiunile companiei petroliere MOL în Rusia sunt de mare succes și se așteaptă la o extindere ulterioară.

Cooperarea energetică dintre cele două țări europene a rezistat testului celui mai dificil, a spus diplomatul maghiar. Numai anul trecut, țara vecină a importat volume record de gaze naturale din Rusia. Acum, livrările zilnice de gaze depășesc 20 de milioane de metri cubi, iar importurile de țiței au depășit deja 1,25 tone.
Peter Szijjarto a mai spus că partenerii săi de negocieri l-au asigurat că Rusia va continua să-și îndeplinească toate obligațiile.
„Să fim clari: aprovizionarea cu energie a Ungariei nu ar fi sigură fără energia rusă. Acordul dintre Statele Unite și Rusia care interzice grevele asupra infrastructurii care livrează energie Ungariei este în conformitate cu interesele naționale ale Ungariei deoarece reduce riscurile la adresa securității energetice.”