Ungaria se opune aderării Ucrainei la NATO

Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a reamintit tuturor că Guvernul de la Budapesta se opune aderării Ucrainei la NATO. Din punctul lui de vedere, aderarea Ucrainei la Alianța Nord Atlantică „este evident exclusă, realistic vorbind”, căci ar putea provoca un conflict direct cu Rusia.

„Se încearcă proiectarea unei imagini a aderării ucrainene la NATO, deşi toată lumea ştie că este exclus şi nici nu intră în discuţie. Dacă NATO ar primi Ucraina, am trăi sub ameninţarea constantă, făţişă şi extrem de periculoasă a războiului întrucât aderarea Ucrainei la NATO ar prefigura un conflict direct între Rusia şi NATO.

Deşi nimeni nu urmăreşte asta, în mainstream se sugerează că este necesară cea mai apropiată cooperare posibilă (a Ucrainei cu NATO). Încă o dată, Ucraina nu va fi invitată în NATO, aşa încât aderarea ei este practic în afara discuţiei. Desigur, toată lumea va face declaraţii despre cât este de importantă”, a spus el, miercuri, în marja summitului aniversar al NATO, organizat la Washington D.C., SUA.

ministrul de Externe din Ungaria
Peter Szijjarto (SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter)

Totul s-a schimbat de la izbucnirea războiului din Ucraina

Oficialul maghiar a ținut să precizeze faptul că, în trecut, statele membre erau considerate „aliați buni” în funcţie de contribuţia lor la securitatea NATO, de participarea la misiunile militare şi de banii alocaţi.

Acum, însă, cine ajută mai mult armata Ucrainei este considerat mai bun, chiar dacă „Ucraina nu este membră a NATO”, iar securitatea Alianței Nord Atlantice nu depinde de cât de puternică este Ucraina, ci de cât de puternici suntem noi.

De trei ani de zile, Guvernul de la Budapesta a alocat securității 2% din PIB, obiectiv atins numai de 23 de state membre NATO (din totalul de 32). Din februarie 2022 și până acum, unele țări „au inclus armele livrate Ucrainei în aceşti 2%, deşi acest lucru nu întăreşte securitatea colectivă a Alianţei Nord Atlantice”.

Din punctul lui de vedere, statele aliate ar trebui să fie considerate „aliați buni” în funcție de contribuţia lor la securitatea NATO, ci nu în funcție de declarațiile politice. Ungaria va continua să se concentreze asupra încercării de a menţine NATO puternică şi de a nu-i permite să intre într-un conflict militar.

„Dacă analizăm puţin mai adânc, devine evident că multe ţări au inclus armele livrate Ucrainei în aceşti 2%, deşi acest lucru nu întăreşte securitatea colectivă a Alianţei.

Asta este un fel de ipocrizie întrucât puterea şi capabilităţile de apărare ale NATO depind de propria noastră putere, ci nu de a Ucrainei, NATO fiind o alianţă de apărare şi nu una de agresiune”, a explicat oficialul maghiar.