Ungaria ajută România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen
Ungaria a transmis că va face tot posibilul pentru ca România și Bulgaria să adere pe deplin la spațiul Schengen până la sfârșitul președinției sale a Consiliului UE.
„Credem în mod categoric că există şansă de a realiza aderarea deplină a Bulgariei şi României la Schengen şi vom face tot posibilul pentru ca acest lucru să se întâmple până la sfârşitul preşedinţiei noastre”, a declarat o sursă din cadrul Preşedinţiei ungare a Consiliului UE.
Subiectul va fi dezbătut în cadrul reuniunii miniștrilor de interne, programată pentru 10 octombrie, la Luxemburg. În prezent, cele două țări sunt incluse în spațiul de liberă circulație doar pentru frontierele aeriene și maritime.
Sursa menționată a descris problema ca o componentă importantă a agendei Consiliului, subliniind că este necesar să fie rezolvată.
Nu a oferit însă un răspuns cu privire la modul în care va fi realizat acest obiectiv, având în vedere că alegerile din Austria, care a impus veto ambelor țări, au fost câștigate de Partidul Libertății, de extremă dreapta, și dacă Țările de Jos nu vor bloca din nou Bulgaria, având în vedere că extrema dreaptă este principala forță politică și în regat.
Urmează o ședință crucială săptămâna aceasta
Pe data de 10 octombrie, miniștrii de interne se vor întâlni la Luxemburg pentru a evalua situația generală a spațiului Schengen. Comisia Europeană va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care monitorizează evoluțiile, amenințările și riscurile emergente din acest spațiu.
Totodată, miniștrii vor discuta despre implementarea priorităților din cadrul ciclului anual al Consiliului Schengen, cu un accent special pe consolidarea rezilienței la frontierele externe, potrivit comunicatului emis de Consiliul UE.
Președinția ungară va prezenta, de asemenea, progresul în implementarea completă a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. Comunicarea subliniază că, pe 30 decembrie 2023, Consiliul a hotărât să elimine controalele la frontierele aeriene și maritime pentru aceste două țări.
Pentru a determina când vor fi eliminate controalele la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România, este necesară o nouă decizie din partea Consiliului. Cu această ocazie, va fi evaluată situația actuală referitoare la aderarea României și Bulgariei la Schengen pentru frontierele terestre.
Până în prezent, Austria nu a arătat semne că ar susține o astfel de decizie politică.
Mulți oficiali români și bulgari și-au exprimat speranța că România și Bulgaria vor obține o decizie favorabilă privind aderarea completă la spațiul Schengen până la sfârșitul acestui an. Ultimul Consiliu JAI din 2024 este programat să aibă loc la Bruxelles în prima jumătate a lunii decembrie.