UPDATE 22.41: Ungurii au revenit asupra deciziei:
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, anunţă că, în urma discuţiei avute cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, acesta l-a informat că Ungaria a decis să revoce măsura anunţată anterior prin care cetăţenii ucraineni fără paşapoarte biometrice nu puteau intra în această ţară.
„Tocmai am discutat cu omologul meu, ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, care m-a informat că în urma demersurilor României autorităţile ungare au decis să revoce măsura anunţată anterior azi prin care cetăţenii Ucrainei fără paşapoarte biometrice nu puteau intra în Ungaria”, a scris şeful diplomaţiei române, miercuri seara, pe Twitter.
Update 2:
Eurodeputatul PNL, Rareș Bogdan a reacție la ceea ce se întâmplă la granița României cu Ungaria. Acesta a declarat că „Ungaria începe să nu se mai comporte ca o ţară a Uniunii Europene”.
„Există o îngrijorare foarte mare şi o situaţie care arde, practic, la această oră sunt zeci de km de maşini care aşteaptă să părăsească România, pe graniţele cu Ungaria, şi Ungaria începe să nu se mai comporte ca o ţară a Uniunii Europene, deoarece, în momentul ăsta, contrar regulamentelor, a blocat total accesul cetăţenilor ucraineni, fără paşapoarte biometrice, pe teritoriul Ungariei. Asta în timp ce pe graniţa direct cu ucraina, pe mica graniţă, permit tuturor cetăţenilor ucraineni să traverseze”, a spus Rareş Bogdan în emisiunea Talk News de la Profit TV.
Eurodeputatul a afirmat că se încercă intervenţia la ministrul de Interne ungar şi la premierul Viktor Orban, pentru a se debloca această situaţie, deoarece coada de tiruri şi maşini mici la punctele de frontieră Borş 1, Borş 2 şi Nădlac a atins deja 10 km şi ea creşte.
Update 1:
Europarlamentarii USR au solicitat Comisiei Europene să intervină de urgenţă pentru deblocarea graniţei cu Ungaria pentru deplasarea refugiaţilor, a anunţat un comunicat de presă al Uniunii.
Astfel, la iniţiativa deputatului european Vlad Gheorghe, delegaţia USR a solicitat, miercuri seara, Comisiei Europene să intervină pentru a ridica regulile impuse de Ungaria care nu mai permit refugiaţilor ucraineni să treacă graniţa fără paşaport biometric sau viză.
„Am cerut să se intervină imediat în mod direct pe lângă ministrul de Interne al Ungariei pentru a pune capăt acestei blocări absolut de neexplicat a refugiaţilor din Ucraina şi a le oferi protecţia cuvenită. Oamenii sunt obosiţi, speriaţi, într-o stare fizică şi emoţională grea şi nu au nevoie de noi obstacole după ce abia au scăpat de război.
Credem că sunteţi la fel de îngroziţi ca şi noi la vederea acestui mod inuman de a trata refugiaţii ucraineni care au o mare nevoie de adăpost şi asistenţă şi care stau adesea la coadă timp de 60 de ore pentru a intra la graniţă. În situaţia actuală, persoanele care fug de războiul din Ucraina nu au nicio posibilitate de a obţine astfel de documente şi este absurdă cererea Ungariei, se mai arată în solicitarea delegaţiei USR către comisarii europeni”, a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe, potrivit comunicatului USR.
Știrea inițială:
Ungaria a decis ca începând de azi, 2 martie, să restricționeze accesul la frontiera româno – ungară, inclusiv pentru cetățenii refugiați ucraineni.
Astfel, autoritățile de frontieră din Ungaria a informat Inspectoratele Teritoriale ale Poliției de Frontieră Oradea și Sighetu-Marmației că începând cu ora 15.45, ora României, intrarea pe teritoriul Ungariei este permisă numai cetățenilor statelor terțe (inclusiv cetățenilor ucraineni sau a altor persoane care vin din Ucraina), care îndeplinesc condițiile de intrare în spațiul Schengen.
În acest context, se anulează dispoziția anterioară care permitea intrarea pe teritoriul ungar al cetățenilor statelor terțe care vin din Ucraina, în contextul situației din aceasta țară. Anterior se putea intra în Ungaria prin prezentarea oricăror documente care puteau stabili identitatea persoanei respective.
Cu toate acestea precizăm că, această dispoziție nu se aplică și la granița dintre Ucraina și Ungaria. La acele puncte de frontieră se pare că sunt aplicate reglementările privind cazurile umanitare.
Trecerea frontierei se realizează cu dificultate
În prezent, în punctele de trecere a frontierei de la granița cu Ungaria se înregistrează un timp de așteptare ridicat, ca urmare a faptului că un număr foarte mare de autoturisme, persoane și automarfare se prezintă pentru efectuarea controlului de frontieră la ieşirea din România.
Ministerul Afacerilor Interne precizează că formalităţile de frontieră la graniţa cu Ungaria se efectuează în comun cu autorităţile din ţara vecină, sens în care suplimentarea arterelor de control se realizează în acord cu şi în funcţie de personalul alocat de Poliţia Ungară. În acest sens au fost contactate autorităţile maghiare pentru dispunerea unor măsuri comune de fluidizare a traficului, mai precizează MAI.
În același timp, Poliţia de Frontieră Română a suplimentat personalul planificat la verificarea documentelor de călătorie şi a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru asigurarea unui control operativ.
Peste 835.000 de refugiați au fugit din Ucraina
Peste 835.000 de refugiaţi au fugit din Ucraina de la începerea invaziei militare ruse, cei mai mulţi ajungând în Polonia, anunţă Biroul Înaltului comisar ONU pentru Refugiaţi, potrivit CNN.
Până miercuri dimineaţă, au fost înregistraţi 835.928 de refugiaţi din Ucraina ajunşi în ţările vecine, dintre care 453.982 au mers în Polonia, iar 116.348 în Ungaria. Alţi 96.000 de refugiaţi ucraineni, din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, au mers în Rusia.
În Germania au ajuns 5.309 refugiaţi ucraineni, conform datelor anunţate de Ministerul de Interne de la Berlin.