Ungaria a blocat până la sfârşitul lunii noiembrie active ruse în valoare de 870 de milioane de euro, a informat vineri cotidianul independent Nepszava, care a citat surse ale Uniunii Europene.
UE a confiscat până acum 19 miliarde de euro
Membrii UE, ca parte a sancţiunilor impuse Rusiei pentru invazia din Ucraina, au confiscat şi blocat 19 miliarde de euro sub formă de active de la organizaţii, oameni politici şi persoane particulare din Rusia, potrivit surselor citate.
Aceste fonduri ar putea fi destinate reconstrucţiei Ucrainei, deşi pentru moment nu s-a convenit o soluţie definitivă, comentează Nepszava.
Comparativ, Italia a blocat active ruse în valoare de 2,3 miliarde de euro, Germania- 2,2 miliarde de euro, iar Austria – 1,8 miliarde de euro. La polul opus din punctul de vedere al volumului, Bulgaria a reuşit să blocheze active ruse în valoare de 11,3 milioane de euro, Republica Cehă – 10,8 milioane de euro, iar Slovacia – 4,9 de euro, a informat Nepszava, citând date ale Comisiei Europene la care a avut acces.
Această sumă blocată de guvernul de la Budapesta a surprins presa din Ungaria, dat fiind că executivul din această ţară a declarat recent că s-au confiscat active în valoare de numai 3.000 de euro, transmite EFE, potrivit Agerpres.
Noi sancțiuni adoptate de Uniunea Europeană
Amintim că, sancţiunile europene împotriva Rusiei au vizat 1.241 persoane şi 118 organizaţii. Cele 27 de state membre ale UE au convenit joi seară să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul început de Moscova în Ucraina, au declarat pentru AFP mai multe surse diplomatice.
Comisia Europeană a prezentat acest nou pachet de sancţiuni pe 7 decembrie, propunând adăugarea a 144 de persoane fizice şi 48 de companii ruse pe lista neagră a UE, printre care forţele armate ale Rusiei şi trei dintre băncile ţării.
Bruxellesul a recomandat, de asemenea, interzicerea tuturor investiţiilor noi în sectorul minier rus şi consolidarea restricţiilor asupra achiziţiei de produse cu dublă întrebuinţare, civilă şi militară, precum şi de componente electronice şi informatice, substanţe chimice şi agenţi neurotoxici.
Executivul UE a propus, de asemenea, interzicerea exportului în Rusia de componente pentru fabricarea de drone, precum şi suspendarea a patru noi media ruse acuzate că au participat la propaganda Kremlinului.
Acordul asupra acestui al nouălea pachet de sancţiuni europene împotriva Moscovei a fost obţinut în unanimitate între ambasadorii celor 27 la Bruxelles, în marja unui summit al liderilor europeni.