Ungaria ar putea amâna din nou ratificarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO
Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Ungariei, Viktor Orban, a semnalat, sâmbătă, o nouă amânare a ratificării aderării Finlandei şi Suediei la NATO de către Parlamentul de la Budapesta.
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al Parlamentului de la Budapesta, votul final asupra ratificarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO este programat pe data de 6 martie 2023, însă Gergely Gulyas a spus că parlamentarii maghiari ar putea avea nevoie de mai mult timp.
„Parlamentul va pune aceasta pe agendă luni şi începe dezbaterea legislaţiei săptămâna viitoare. Conform procedurii parlamentare ungare, adoptarea legislaţiei are nevoie de circa patru săptămâni, deci parlamentul poate avea un vot asupra acesteia cândva în a doua jumătate a lui martie, în săptămâna cu 21 martie”, a declarat, sâmbătă, Gergely Gulyas, potrivit agenției de presă Reuters.
Declarația sa a fost făcută la o zi distanță după ce premierul Ungariei, Viktor Orban, a criticat Finlanda și Suedia și le-a reproșat că, asemeni Bruxelles-ului, răspândesc „minciuni sfruntate” despre situaţia democraţiei şi a statului de drept din Ungaria, o temă perpetuă de conflict între Guvernul de la Budapesta şi oficialii europeni.
Deşi, declarativ, Viktor Orban s-a arătat în favoarea ratificarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO, acesta a apreciat în ultima sa declaraţie că sunt necesare mai multe discuţii între grupurile parlamentare înainte ca Parlamentul de la Budapesta să lanseze dezbaterea pe acest subiect, programată să înceapă miercuri, 1 martie 2023.
Vă amintim că procesul ratificării aderării Finlandei și Suediei la NATO de către legislativul ungar a fost amânat din iulie 2022.
Ungaria și Turcia blochează aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Potrivit portfolio.hu, FIDESZ, partidul polilitc din care face parte Viktor Orban, considerat a fi politicianul european cel mai apropiat de Rusia, deține o majoritate de două treimi în cadrul Parlamentului de la Budapesta.
Vă amintim că Finlanda și Suedia au cerut să adere la Alianța Atlanticului de Nord deoarece se tem că războiul din Ucraina se va extinde, iar armata Rusiei le-ar putea ataca. Până acum, 28 din cele 30 de state membre NATO, cu excepția Ungariei și Turciei, au ratificat documentul de aderare a celor două state nord-europene.