Premierul ungar Viktor Orban a declarat, vineri, că se așteaptă ca iderii Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei în toamnă. Cu toate acestea, Ungaria va încerca să blocheze acest demers, relatează Reuters, citând Radio Free Europe. (RFE)
Viktor Orban, un critic dur al sancțiunilor UE împotriva Moscovei din cauza invaziei din Ucraina, a făcut aceste remarci în cadrul unei întâlniri cu ușile închise cu membrii de partid din satul Kotcse, situat în vestul țării, săptămâna trecută.
Șeful de presă al premierului ungar a refuzat să comenteze întrebările Reuters cu privire la remarcile raportate, spunând că adunarea anuală a fost închisă presei.
Menționăm că Reuters nu a putut verifica în mod independent autenticitatea comentariilor atribuite premierului ungar Viktor Orban.
Viktor Orban vrea să blocheze sancțiunile UE împotriva Rusiei
Citând surse anonime prezente la reuniune, RFE a relatat că Orban a declarat că perspectivele de a bloca o nouă prelungire de șase luni a sancțiunilor sunt slabe, dar și-a exprimat speranța că un nou guvern care urmează să fie format în Italia ar putea contribui la acest efort.
Aceasta părea a fi o referire la Giorgia Meloni, care va fi probabil următorul prim-ministru al Italiei după alegerile din această lună, al cărei partid, Frații Italiei, are legături strânse cu Orban.
Partidul ei s-a raliat la el joi, când Parlamentul European a votat cu 433 la 123 pentru a denunța „existența unui risc clar de încălcare gravă” de către Ungaria a valorilor fundamentale ale UE.
Orban respinge total acțiunile UE asupra Rusiei
În iulie, Viktor Orban a declarat că UE și-a tras „un glonț în plămâni” prin sancțiunile economice necugetate impuse Rusiei, care, dacă nu sunt retrase, riscă să distrugă economia europeană. Tot atunci, Orban a spus că, până în 2030, gruparea celor patru națiuni central-europene de la Visegrad ar putea deveni contribuitori neți la bugetul UE, ceea ce ar trebui să determine o regândire a beneficiilor și dezavantajelor continuării apartenenței la bloc.
În lipsa unei evaluări pozitive, Ungaria ar trebui să tragă propriile concluzii, a declarat Viktor Orban, sugerând că ar putea recomanda ca Ungaria să părăsească UE în acel moment.
Executivul UE va recomanda suspendarea miliardelor de euro alocate Ungariei din cauza problemelor de corupție, au declarat miercuri doi oficiali pentru Reuters, în ceea ce ar fi prima măsură de acest fel împotriva lui Orban.
De asemenea, Viktor Orban, un critic vocal al Bruxelles-ului, a declarat în septembrie anul trecut că Ungaria trebuie să rămână membră a UE pentru a asigura accesul continuu la piața sa unică. Tot atunci, el a spus că Ungaria va fi printre puținii care vor rămâne în UE dacă aceasta se va desființa vreodată.