Ungaria acuză Bruxelles-ul că închide ochii la situația din Polonia
Uniunea Europeană a ales să ignore conflictele legate de reforma judiciară și a mass-mediei din Polonia, a declarat joi un consilier al premierului din Ungaria, care a acuzat Bruxelles-ul de ipocrizie în reacția sa la aceste dispute.
O coaliție pro-UE condusă de Donald Tusk a preluat puterea în Polonia în decembrie 2023 și a început o revizuire a presei de stat și a procuraturii, despre care spune că au fost politizate în timpul fostului guvern Lege și Justiție (PiS).
„Guvernul ungar consideră că unul dintre punctele slabe ale actualei Uniuni Europene este faptul că aceasta intervine în politica internă”, a declarat Gergely Gulyas într-o conferință de presă. „Putem vedea că cei care sunt stricți în alte cazuri au închis ochii aici”, a spus el, referindu-se la Polonia, potrivit Reuters.
În decembrie, noul guvern a scos din emisie canalul de știri de stat TVP Info și a concediat directori din mass-media de stat, în ceea ce a declarat că este o măsură menită să restabilească imparțialitatea.
Analiștii media și activiștii pentru libertatea de exprimare spun că, sub conducerea PiS, TVP nu a acționat ca un furnizor neutru de știri, așa cum prevede statutul său, ci a acționat ca un purtător de cuvânt al guvernului.
PiS denunță, de asemenea, detenția a doi membri ai fostului său guvern care au fost condamnați la închisoare. Partidul a încercat să îi prezinte pe aceștia drept prizonieri politici, o descriere respinsă de guvern și de activiștii pentru drepturile omului.
Ultima problemă legată de procurorul general al țării
De asemenea, luni, o instanță superioară din Polonia a decis să blocheze demiterea unui procuror de rang înalt acuzat că a participat la politizarea sistemului juridic al țării, subliniind provocările cu care se confruntă guvernul în realizarea reformelor necesare pentru a obține fonduri UE.
Criticii spun că reforma implementată de precedenta administrație naționalistă a PiS a sporit influența politică asupra instanțelor și, ca urmare, Bruxelles a înghețat miliarde de euro alocate Poloniei din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept.
Noul guvern proeuropean de la Varșovia a promis să revină asupra modificărilor și să deblocheze banii, dar se confruntă cu rezistență din partea președintelui Andrzej Duda, un aliat al PiS, și a susținătorilor partidului, care rămân în poziții puternice în instanțe și în organismele de reglementare.
Cea mai recentă bătălie dintre noul guvern și aliații PiS a fost deschisă vineri, când ministrul justiției, Adam Bodnar, a declarat că Dariusz Barski, procurorul general al țării, a fost eliberat din funcție.
Luni însă, Tribunalul Constituțional, despre care criticii spun că și-a pierdut independența sub conducerea PiS, și a cărui șefă, Julia Przylebska, pe care liderul partidului Jaroslaw Kaczynski o considera un „prieten apropiat”, a încercat să blocheze demiterea.