Parlamentul de la Budapesta a anulat dreptul preşedintelui băncii centrale, Andras Simor, de a îşi numi adjuncţii şi a creat o nouă poziţie, pentru un an treilea vicepreşedinte.
O altă lege aprobată în această dimineaţă face posibil ca preşedintele băncii centrale să fie destituit dacă instituţia este asociată unui reglementator financiar.
Ungaria a fost downgradată pentru a doua oară la categoria nerecomdată investiţiilor în această lună prin decizia Standard and Poor’s, care urmează aceleia a Moody’s, de pe 21 decembrie.
Forintul a scăzut cu 16% în raport cu euro de pe 30 iunie încoace, aceasta fiind cea mai proastă performanţă a unei monede, la nivel mondial, în perioada menţionată.
"Aprobarea legii privind banca centrală indică faptul că Ungaria nu îşi doreşte să acceseze creditul de la FMI", a spus pentru Bloomberg Gabor Orban, de la Aegon Fund Management
"Guvernul ia aparent în calcul posibilitatea unui acord cu FMI, dar în realitate nu face decât să îşi joace în aşa fel cartea încât să câştige timp, sperând ca starea economiei globale se va îmbunătăţi şi nu va mai fi nevoie de aceste fonduri".Nivelul randamentelor bondurilor pe 10 ani ale Ungariei a crescut la 9,9%, acestea apropiindu-se de nivelurile din 2009. Ieri, Ungaria a reuşit să strângă mai puţin de jumătate din suma planificată în urma emisiunii de titluri de stat, în condiţiile în care costurile împrumuturilor au crescut la cel mai înalt nivel din ultimul an, aşa că statul a fost nevoit să respingă toatele ofertele pentru titlurile pe trei ani.