Tibor Navracsic, ministrul însărcinat cu dezvoltarea regională şi utilizarea fondurilor europene este optimist și anunță că Guvernul ungar va face toate eforturile necesare astfel încât până la finalul anului să poată fi semnat un acord cu Comisia Europeană, privind planul său de relansare.
Precizările oficialului ungar vin în condițiile în care în cazul Ungariei, dar și cel al Poloniei, Executivul comunitar a îngheţat accesul la unele fonduri UE. Motivul invocat de Comisia Europeană îl reprezintă politicile restrictive ale celor două guverne cu privire la migraţie, discriminarea femeilor şi homosexualilor precum şi a controlului statului asupra unor instituţii precum media şi justiţie.
Ungaria speră să ajungă la un acord cu UE până la finele lui 2022
La rândul ei, Ungaria susține că procesul de negociere este unul extrem de complicat, însă nu imposibil. Precizările au fost făcute la finalul reuniunii care a avut loc ieri, cu miniștrii europeni responsabili de coeziune.
„Procesul de negociere anterior semnării unui acord este unul complicat”, a declarat Tibor Navracsic, care s-a arătat mai puțin optimist decât săptămâna trecută când autorităţile ungare au anunțat că negocierile cu UE au intrat pe ultima sută de metri.
Menționăm faptul că în primă fază Ungaria a solicitat granturi în valoare de 7,2 miliarde de euro de la mecansimul european de redresare şi rezilienţă. Pe de altă parte, după ce Rusia a invadat Ucraina, premierul ungar Viktor Orban a semnalat că ţara sa are de gând să acceseze şi creditele ieftine oferite în cadrul mecanismului european.
Comisia Europeană a aprobat fondurile Poloniei cu o condiție
Între timp, în cursul zilei de miercuri Comisia Europeană s-a răzgândit și a decis să aprobe fondurile în valoare de miliarde de euro pentru Polonia. Pe de altă parte, Executivi comunitar a condiţionat eliberarea banilor de îndeplinirea anumitor jaloane cu privire la independenţa justiţiei.
În cazul Ungariei lucrurile nu au fost similare. Comisia Europeană nu a ajuns la un acord similar cu Budapesta, în ciuda faptului că Ungaria a anunțat noi taxe suplimentare impuse băncilor şi firmelor din energie, lucru a pus presiune asupra pieţelor financiare din țară.
Presiunea se reflectă și pe piața valutară, unde în această săptămână forintul ungar a atins un minim istoric în raport cu zlotul polonez.