Ministrul de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a semnalat, miercuri după-amiază, că țara sa ar putea renunța definitiv la petrolul rusesc în patru ani de zile, însă are nevoie de investiții europene de 750 de milioane de euro.
Menționăm faptul că suma respectivă este extrem de mică, comparativ cu suma anunțată anterior de oficialul ungar, respectiv 18 miliarde de euro.
„Diversificarea aprovizionării (prin oleoductul Adria) va necesita o investiţie de 200 milioane de euro, în timp ce transformarea capacităţii de rafinare va presupune un cost de 550 milioane de euro”, a explicat ministrul ungar în Comisia Economică din Parlamentul de la Budapesta.
„Comisia Europeană (CE) a creat o problemă şi ungurii speră să ofere şi o soluţie pentru finanţarea acestor investiţii, pentru compensarea creşterii preţurilor şi modernizarea sectorului energetic din Ungaria, cu o valoare totală de 15-18 miliarde de euro”, a declarat el, luni după-amiază, relatează agenția de presă EFE.
Amintim faptul că Ungaria s-a opus ferm unui embargo petrolier asupra Rusiei întrucât este dependentă de energia rusă.
Recent, ministrul de Externe din Lituania a spus că „întreaga Uniune” este „ținută ostatică” de un singur stat membru.
Ungaria blochează embargoul petrolier asupra Rusiei
Europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi a declarat recent că Ungaria respinge setul de sancţiuni economice propus de UE, ce include un embargo asupra petrolului rusesc.
„Respingem actualul set de sancţiuni pentru că în forma prezentă este pur şi simplu inacceptabil; încalcă o linie roşie pentru ţara noastră. Nu putem distruge industrii întregi şi opri funcţionarea unor afaceri întregi şi să lăsăm fără lucru milioane de oameni”, a spus Balazs Hidveghi.
Acesta susține ferm că decizia privind instituirea unui embargo petrolier a fost luată pripit şi sancţiunile economice „ne-ar afecta pe noi mai mult decât le-ar face rău ruşilor pe care vrem să-i sancţionăm”.
În plus, el a apreciat că este nevoie de mult timp pentru a negocia detaliile unei asemenea decizii.
„Este nevoie de mai mult timp, e nevoie de mai multă consideraţie”, a completat Balazs Hidveghi.
În acest context, premierul lituanian a spus la o întâlnire cu omologii săi că Uniunea Europeană este „ținută ostatică de un singur stat membru”, în contextul în care este necesară o decizie unanimă.
„Întreaga Uniune e ținută ostatică de un singur stat membru… Trebuie să ne punem de acord, nu putem fi ținuți ostatici!”, a declarat premierul lituanian Gabrielius Landsbergis, potrivit agenției de presă Reuters.