Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avut o conversație telefonică cu președintele rus Vladimir Putin și a reușit să-l convingă să se reașeze la masa negocierilor pentru a încheia rapid conflictul militar din Ucraina.
Viktor Orban l-a convins pe Vladimir Putin să se reașeze la masa negocierilor
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus că a avut miercuri o conversaţie telefonică cu Vladimir Putin.
„I-am propus preşedintelui Putin să decreteze un armistiţiu imediat în Ucraina. A răspuns afirmativ, dar cu anumite condiţii”, a explicat premierul maghiar, citat de cotidianul francez Le Figaro.
Viktor Orban l-a invitat pe Vladimir Putin la Badapesta pentru un summit extraordinar cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cancelarul german Olaf Scholz şi cu președintele francez Emmanuel Macron pentru a discuta despre soluţionarea conflictului militar din Ucraina.
După câștigarea alegerilor în scrutinul parlamentar de duminică, agenția de presă Reuters susține că este posibil ca Viktor Orban să se împotrivească sancțiunilor europene referitoare la livrările de petrol și gaze naturale rusești, subliniind că ar duce la o distrugere a economiei Ungariei.
Potrivit sursei citate, premierul ungar este de părere că economia maghiară este deja slăbită de războiul din Ucraina.
Confruntarea Ungariei cu UE pare acum inevitabilă
Reuters susține că premierul Ungariei se va folosi de acest mandat pentru a întări politicile interne conservatoare cu scopul de a crea o clasă de industrialiști loiali guvernului.
Cu toate acestea, Viktor Orban are de rezolvat mai multe probleme printre care se numără repararea relației cu aliații estici precum Polonia. Aliații estici au fost afectați de atitudinea rezervată a șefului Guvernului de la Budapesta cu privire la războiul din Ucraina.
Deficitul bugetar trebuie ținut în frâu
Pe de altă parte, premierul ungar trebuie să controleze un deficit bugetar tot mai mare într-un moment în care economia țării a stagnat în mare parte din cauza problemelor de distribuție din domeniul auto.
Va exista o discuție privind deblocarea fondurilor de redresare a economiei după perioada pandemiei, această discuție având un rol important în gestionarea problemelor de buget ale țării.
Pe de altă parte, analiștii se așteaptă ca Viktor Orban să lupte împotriva deciziei instituțiilor Uniunii Europene de a îngheța fondurile, chiar dacă procesul ar putea dura mult timp.
Din cauza nerespectării statutului de drept, Uniunea Europeană a suspendat transferul fondurilor de redresare către Polonia și Ungaria. Cele două țări vor resimți lipsa fondurilor dacă nu se va găsi un compromis până în a doua jumătate a anului, spun economiștii.
„Nu ne putem aștepta ca guvernul său, cu o majoritate de două treimi, va fi la fel de pregătit să facă compromisuri ca în situația în care ar fi câștigat alegerile cu o majoritate simplă”, a spus Peter Virovacz, economist la ING în Budapesta.
De asemenea, un oficial al Uniunii Europene a declarat „nu vreau să par dramatic, dar este o tragedie”, referindu-se la câștigarea alegerilor de duminică de către Viktor Orban.
El a mai adăugat „pare finalul oricărui vis de a avea o democrație în Ungaria. Va trebui să-i tăiem fondurile ca să nu-și construiască propria oligarhie cu banii noștri”.