Ungaria atrage din nou atenția asupra sa. Oficialii de la Budapesta și-au făcut un obicei de a nega dreptul orgnismelor internaționale de a interveni în politicile publice interne.

Din cauza acestei politici externe, Ungaria este în acest moment privită ca ea mai rebelă membră a Uniunii Europene.

Ungaria atrage din nou atenția asupra sa. ”Nimeni nu are dreptul să intervină din exterior”

Guvernul ungar nu va accepta introducerea unui impozit minim global, deoarece acest lucru ar duce la o creştere a impozitelor în Ungaria, a declarat, marţi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, pentru agenţia ungară de presă MTI, după întâlnirea cu Mathias Cormann, recent ales secretar general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), la Paris.

Potrivit politicianului ungar, calea creşterilor de impozite din ultimul deceniu s-a dovedit a fi un eşec, reducerile de impozite reprezentând cel mai bun stimulent pentru crearea de locuri de muncă şi creşterea economică.

„Nimeni nu are dreptul să intervină din exterior în politica fiscală a Ungariei:” – a declarat Szijjártó, semnalând că Ungaria insistă ca stabilirea ratelor de impozitare să rămână de competenţă naţională.

Potrivit ministrului, ideea introducerii unui impozit minim global este contrară principiilor economiei de piaţă şi încearcă să favorizeze acele ţări care nu au fost în stare să atingă nivelul disciplinei bugetare financiare, care le-ar fi permis să introducă cote de impozitare scăzute.

Şeful diplomaţiei ungare a amintit că cele mai importante elemente ale competitivităţii economiei şi mediului de investiţii din Ungaria sunt impozitele cele mai reduse din Europa, pe care trebuie să le plătească angajaţii şi întreprinderile în Ungaria.

”Nu acceptăm nicio presiune internaţională”

O condiţie prealabilă importantă pentru aceasta a fost menţinerea disciplinei financiare şi bugetare, timp în care alte ţări nu au fost în stare de acest lucru, astfel nu au putut reduce impozitele – a subliniat Szijjártó.

Ungaria va continua să aplice principiul „muncă în loc de ajutoare” şi va continua să urmeze şi în viitor o politică de reducere a impozitelor.

„Nu acceptăm nicio presiune internaţională sau reguli care ar duce la o creştere a impozitelor în Ungaria”, a subliniat politicianul. În acelaşi timp, ministrul ungar a fost de acord cu faptul că trebuie găsită o soluţie la problema impozitării marilor companii de tehnologie şi că impozitul trebuie plătit în locul unde este creată plusvaloarea.

„Să nu permitem companiilor mari de tehnologie să se bucure de un avantaj competitiv nedrept în absenţa reglementării fiscale internaţionale!”, a precizat ministrul ungar, care a declarat că OCDE va juca un rol major în rezolvarea acestei probleme.

Noul secretar general ales al organizaţiei îşi va prelua funcţia pe data de 1 iunie. După alegerea sa, primul cu care s-a întâlnit a fost Péter Szijjártó.