Noi tensiuni la nivel european, între Ungaria şi Comisia Europeană. Bruxelles-ul trece la etapa următoare a procedurii de infringement deschise împotriva Ungariei. Totul are legătură cu războiul premierului Viktor Orban cu temele LGBTIQ, notează jurnaliştii La Libre Belgique.
Comisia Europeană a anunţat joi că a decis să treacă la etapa următoare a procedurii de infringement contra Ungariei în ce priveşte avertismentul impus unei cărţi pentru copii care abordează teme LGBTIQ, adresând un aviz motivat Budapestei, ultima etapă înainte de sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Decizia luată recent de către Autoritatea ungară de Protecţie a Consumatorilor
Autoritatea ungară de Protecţie a Consumatorilor a impus recent editorului unei cărţi pentru copii prezentând persoane LGBTIQ să insereze un avertisment care indică faptul că acea carte descrie forme de „comportament care deviază de la rolurile tradiţional atribuite bărbaţilor şi femeilor”.
Comisia a deschis în iulie o procedură de infringement contra Ungariei, adresând o scrisoare de punere în întârziere statului membru, transmite La Libre Belgique.
„După ce a analizat atent răspunsul Ungariei, Comisia estimează că nu s-a ţinut cont de îngrijorările sale. Ungaria nu a justificat restricţiile impuse drepturilor fundamentale care sunt nediscriminarea şi libertatea de expresie”, arată executivul european într-un comunicat.
Guvernul Orban are la dispoziţie două luni pentru a răspunde Comisiei şi a remedia situaţia
Este motivul pentru care Comisia a decis să adreseze un aviz motivat Ungariei, estimând că puterea prim-ministrului naţionalist Viktor Orban restrânge libertatea de expresie a autorilor şi editorilor de cărţi.
Comisia a decis de asemenea să adreseze un aviz motivat Ungariei în ce priveşte regulile naţionale vizând interzicerea sau limitarea accesului persoanelor sub 18 ani la conţinuturi reprezentând „divergenţe faţă de identitatea personală corespunzătoare sexului la naştere, o schimbare de sex sau homosexualitate”.
Guvernul dlui Orban dispune în prezent de două luni pentru a răspunde şi a remedia situaţia.
„Altfel, Comisia ar putea decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”, a avertizat executivul.