Ungaria se teme că războiul din Ucraina s-ar putea extinde la scară globală
Ministrul de Externe din Ungaria, Péter Szijjártó, a criticat decizia Casei Albe de a permite utilizarea rachetelor ATAC-MS pentru a lovi regiunea rusă Kursk, unde au fost localizate și trupe nord-coreene trimise de Kim Jong Un.
Principalul stat pro-război a lansat un atac final, disperat, asupra noii realități, a avertizat oficialul maghiar, făcând referire la tensiunile internaționale amplificate după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA. Poporul cere pace, nu o escaladare care să ducă la scenarii catastrofale, a reamintit el.
El a lansat și un atac indirect asupra politicienilor occidentali, pe care i-a descris drept „agresivi” și „deconectați de la voința poporului”. Respingerea soluțiilor diplomatice nu este doar „nedemocratică”, ci și „extrem de periculoasă”, spune el.
„Mainstream-ul partidului de război de la Washington şi Bruxelles a lansat un atac final şi amar împotriva noii realităţi.
Odată cu victoria candidatului partidului de pace în America și avansarea forțelor patriotice, în Europa s-a creat o nouă realitate. Această nouă realitate se bazează pe voința poporului pentru că ei au decis alegerile. Au decis să sprijine partidul de pace, forțele patriotice.
Politicienii anti-război, votați de la putere, nici la Washington, nici la Bruxelles, refuză să țină cont de voința poporului.
Acest lucru nu este doar antidemocratic, ci și extrem de periculos. Se pare ca fortele pro razboi, in frustrarea lor finala, nu ezita de la ce e mai rau, adica extinderea razboiului din Ucraina la lume.
Astăzi, Bruxelles-ul va fi prima întâlnire a Consiliului Miniştrilor de Externe ai UE de la victoria lui Donald Trump. Va fi o luptă grea pentru că eforturile de escaladare trebuie oprite și la Bruxelles…”, a scris oficialul maghiar pe Facebook.
Ungaria, voce singulară în UE
În timp ce majoritatea Uniunii Europene (UE) se aliniază sancțiunilor împotriva Rusiei, Guvernul de la Budapesta continuă să mențină legături diplomatice cu Guvernul de la Moscova, o poziție controversată într-un context dominat de aproape trei ani de conflict militar în Ucraina Ucraina.
Peter Szijjártó a reiterat poziția Ungariei înaintea întâlnirii miniștrilor de Externe ai UE la Bruxelles. Va fi o bătălie grea pentru că trebuie să oprim escaladarea, a spus el. Întâlnirea de la Bruxelles va fi un moment-cheie pentru a determina dacă UE își va schimba strategia, dar și pentru a vedea dacă poziția Ungariei va găsi susținere sau va rămâne izolată în fața consensului european.
Un viitor incert pentru stabilitatea globală
Decizia SUA privind rachetele ATACMS alimentează temerile legate de o posibilă extindere a conflictului militar din Europa de Est. Prezența trupelor nord-coreene în regiunea rusă Kursk și mobilizarea intensă a Rusiei ridică întrebări alarmante despre riscul unui război mult mai amplu.
Ungaria continuă să pledeze pentru o abordare diplomatică, dar rămâne de văzut dacă poziția sa va găsi sprijin sau va rămâne izolată în cadrul blocului european. Bruxelles-ul devine, astfel, scena unei confruntări între taberele pro-escaladare și cele care cer dezescaladare urgentă.