Ministrul ungar de externe face noi declarații împotriva imigranților. Budapesta se menține ferm pe poziții, atunci când vine vorba să primească refugiați din Afganistan.
Este greu să ne imaginăm că cineva dintre imigranţii ilegali ar avea două teste PCR negative, astfel că este deosebit de important ca membrii comunităţii internaţionale să trimită ajutor acolo unde este nevoie de acest ajutor şi să nu creeze probleme acolo unde nu sunt încă probleme, susține ministrul ungar de externe.
Ministrul ungar de externe face noi declarații împotriva imigranților. Merg mână în mână cu pandemia
Epidemia de coronavirus şi migraţia formează un cerc vicios: cu cât infecţia apare în mai multe locuri, cu atât mai multe persoane pornesc la drum, iar pe măsură ce tot mai mulţi pornesc la drum, pericolul răspândirii epidemiei creşte, a declarat ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, miercuri, la Geneva.
Şeful diplomaţiei ungare a participat în calitate de co-preşedinte la conferinţa de trei zile a ONU privind sprijinirea ţărilor mai puţin dezvoltate.
În cadrul acesteia, Szijjártó a subliniat că pe lângă dimensiunea sanitară, pandemia are şi o dimensiune economică.
Epidemia are, în mod cert, un impact major atât asupra comerţului global, cât şi asupra economiei, ţările mai puţin dezvoltate fiind cele mai afectate, deoarece se află în cea mai vulnerabilă poziţie.
Pandemia a amplificat cauzele valurilor masive de migraţie, care oricum reprezentau deja o provocare importantă.
Astfel, se creează un cerc vicios, deoarece cei care pornesc la drum accelerează răspândirea virusului şi nu fac decât să agraveze motivele pentru care oamenii aleg să îşi părăsească domiciliul, a arătat ministrul ungar de externe.
”Alte valuri masive de migraţie”
În acest context, Péter Szijjártó a subliniat: este greu să ne imaginăm că cineva dintre imigranţii ilegali ar avea două teste PCR negative, astfel că este deosebit de important ca membrii comunităţii internaţionale să trimită ajutor acolo unde este nevoie de acest ajutor şi să nu creeze probleme acolo unde nu sunt încă probleme.
„În loc de declaraţii iresponsabile, care încurajează oamenii să pornească la drum, important este să acordăm un ajutor la faţa locului”, a spus Szijjártó.
Potrivit oficialului ungar, dacă ţările dezvoltate nu reuşesc să îmbunătăţească eficienţa şi calitatea programelor de ajutorare a ţărilor în cauză, vor porni alte valuri masive de migraţie, care din motive geografice vor afecta mai ales Europa.
Acest risc este deja tot mai mare în urma deteriorării situaţiei din Afganistan, a adăugat oficialul ungar, potrivit Rador.
Ungaria, ajutor internaţional pentru dezvoltare
Péter Szijjártó a spus că Ungaria se angajează să sprijine ţările în cauză, iar din cauza epidemiei, şi-a sporit semnificativ cooperările din domeniul dezvoltării, suma totală cheltuită anul trecut fiind de peste 400 de milioane de dolari.
Astfel, Ungaria nu numai că şi-a atins obiectivul propus anterior – de a cheltui 0,25% din PIB până în 2025 pe ajutor internaţional pentru dezvoltare – ci l-a şi depăşit.
Péter Szijjártó a subliniat că Guvernul ungar a oferit deja 1,6 milioane de doze de vaccin statelor care au rămas în urmă cu vaccinarea.
În prezent, pe lista ONU a statelor mai puţin dezvoltate se află 46 de ţări, majoritatea africane şi asiatice.
Sursa foto: Dreamstime.