Ungaria intensifică legăturile energetice cu România şi Serbia. Anunțul a fost făcut de ministrul ungar de externe și al comerțului exterior, Péter Szijjártó. Oficialul a arătat că securitatea țărilor implicate crește odată cu dezvoltarea noilor conexiuni. Această declarație a fost făcut la Atena, în cadrul ședinței grupului de lucru CESEC (Europa Centrală și de Sud-Est), axat pe consolidarea rețelelor energetice în regiune.

Potrivit șefului diplomației ungare, există trei obiective majore privind viitorul aprovizionării cu energie. Este vorba de producția de electricitate în cantități mari, la prețuri accesibile și într-un mod ecologic. Szijjártó a subliniat că în prezent, aceste condiții pot fi îndeplinite doar prin energie nucleară.

Ungaria își crește capacitatea nucleară

Ministrul a exprimat speranța că statele din Europa Centrală și de Sud-Est vor acționa unitar împotriva discriminărilor și atacurilor ideologice împotriva energiei nucleare. O referire a fost făcută și la extinderea centralei nucleare de la Paks. Aceasta va aduce capacitatea nucleară a Ungariei la 4400 de megawați până la începutul deceniului următor. În acest moment capacitatea este de 2000 de megawați.

Szijjártó a evidențiat importanța extinderii capacității rețelei energetice regionale. El a subliniat că conexiunile sporite vor permite țărilor să beneficieze reciproc de dezvoltările fiecăreia.

„Cu cât suntem mai conectaţi, cu atât suntem mai în siguranţă – aşa cum a arătat-o şi perioada trecută”, a spus ministrul de externe, conform MTI.

Proiectele semnificative de infrastructură planificate la care s-a ajuns la un acord

Ministrul ungar a menționat, de asemenea, proiectele semnificative de infrastructură planificate, la care guvernul maghiar a ajuns la un acord cu unele țări vecine.

Ministrul a anunțat că linia de transport de 400 de kilovolți dintre Ungaria și Serbia va fi dublată.

Conform acestuia, între Ungaria și România se pregătește construcția unei noi legături de înaltă tensiune.

Sprijin european pentru o bursă regională de energie electrică central-europeană

De asemenea, el a solicitat sprijinul UE pentru crearea unei burse regionale de energie electrică central-europeană. Acesta se va realiza în colaborare cu Serbia și Slovenia, cu planuri de operaționalizare până la sfârșitul primelor șase luni ale anului curent.

În final, Szijjártó a făcut un apel către Comisia Europeană să trateze securitatea energetică în Europa Centrală și de Sud-Est ca pe o problemă europeană. El a arătat că sprijinul financiar al UE este justificat, Acesta a menționat, în context beneficiile proiectelor atât pentru cetățenii din regiune, cât și pentru cei europeni în ansamblu.