Parlamentul ungar a adoptat un buget de austeritate pentru anul viitor, din cauza crizei economice internationale, dar mai ales pe fondul deteriorarii economiei nationale. Totusi, acesta mai poate fi respins inca de catre presedintele Laszlo Solyom.

Daca bugetul va fi aprobat, guvernul va cheltui 13,7 mii de miliarde de forinti in cursul anului viitor, cu toate ca veniturile sale se vor fi de numai 13 mii de miliarde de forinti.

Astfel, deficitul bugetar pentru anul viitor este estimat la 785 miliarde de forinti, adica 2,6% din PIB, ceea ce va permite Ungariei sa se incadreze in criteriile de la Maastricht in cursul anului viitor.

In cazul in care presedintele nu va aproba bugetul pentru 2009, din cauza ca acesta are un aspect nerezolvat, care reprezinta 3,6 miliarde de forinti, acordul cu Fondul Monetar International (FMI), pentru acordarea unui imprumut de 20 miliarde de euro ar putea fi pus in pericol.

In ciuda crizei financiare internationale si apoliticii guvernului de a salva locurile de munca, bugetul pentru anul viitor continua traditia cheltuielilor pentru „bunastare”. 20% din buget va fi indreptat spre pensii, in timp ce 60% din bugetul central va fi alocat in scopuri de „bunastare”.

Pe de alta parte, bugetul pentru 2009 ia in calcul scaderea cu 1% a Produsului Intern Brutsi (PIB-ului) Ungariei, un nivel de 4,5% al inflatiei si scaderea consumului populatiei cu mai bine de trei procente. De asemenea, a fost luata in considerare si diminuarea cu 2,7% a salariului mediu.

Totusi, bugetul Ungariei pentru anul viitor prevede si rezerve in valoare de 300 miliarde de forinti, din care 110 de miliarde au fost deja planificate pentru cheltuire, pentru ca guvernul a decis sa compenseze partial angajatii din sectorul public, privati de al 13-lea salariu.

Una din cele mai importante decizii ale guvernului cu privire la bugetul de anul viitor este inghetarea salariilor nominale din sectorul public. De asemenea, al 13-lea salariu nu poate fi mai mare de 80.000 de forinti

Sursa: portofolio.hu