Ungurii fierb Europa. Sfidarea lui Viktor Orban e acum completă. Alianța la care nu va renunța

Viktor Orban, Ungaria

SURSA FOTO: Facebook, Viktor Orban

Ungaria a mai luat o măsură care nu este pe placul Uniunii Europene. Printr-un program, cetățenii ruși intră nestingheriți în UE, prin Ungaria. De aceeași facilitate beneficiază și cetățenii din Belarus.

Ungaria a sfidat din nou UE. Guvernul Orban permite intrarea cetățenilor ruși în UE

Autoritățile din Ungaria au simplificat „într-o stare de liniște” totală condițiile de acces în țară pentru cetățenii ruși și belaruși, conform Deutsche Welle. Potrivit ediției germane a RND, premierul ungar Viktor Orban ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității, deoarece printre străinii care ajung în Uniunea Europeană s-ar putea număra spioni și teroriști ruși.

Uniunea Europeană a reacționat, sugerând că măsura „deschide ușa spionilor”.

Președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a declarat într-o scrisoare văzută de Financial Times că această măsură va permite rușilor să călătorească liber în mare parte din UE și a exprimat „preocupări serioase de securitate națională”.

„O astfel de politică poate, de asemenea, să faciliteze circulația rușilor în spațiul Schengen, ocolind restricțiile prevăzute de legislația UE”, a spus Weber.

SURSA FOTO: Facebook, Manfred Weber

Ce este „Cardul Național”?

În prezent, cetățenii din Rusia și Belarus sunt incluși în programul denumit „Card Național” din Ungaria, care le permite să obțină un loc de muncă în orice sector al industriei și să-și aducă familia alături.

Decizia a fost luată de Guvernul ungar la începutul lunii iulie. Inițial, acest program se aplica doar cetățenilor din Serbia și Ucraina, dar din 9 iulie a fost extins pentru cetățenii din Rusia, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova, Macedonia de Nord și Muntenegru,

„Cardul Național” este valabil pentru doi ani și poate fi reînnoit nelimitat. După trei ani de rezidență, titularii pot solicita un permis de ședere permanentă în Ungaria. În plus, solicitanții nu trebuie să susțină un test de competență culturală și nu sunt supuși unui control de securitate la nivel european.

Această măsură ridică îngrijorări în rândul vecinilor Ungariei, care tem că spioni sau teroriști din Rusia și Belarus s-ar putea infiltra în Uniunea Europeană prin acest program.

Serghei Lagodinsky, membru al Parlamentului European, a afirmat într-o conversație cu RND că premierul ungar Viktor Orbán „subminează sistemul european de migrație și, în același timp, devine slugă a Kremlinului”.

Lagodinsky a adăugat că, deși este greșit să stigmatizezi toți cetățenii ruși, Orbán contribuie la slăbirea securității europene.

În contextul invaziei rusești asupra Ucrainei, unele țări din Uniunea Europeană, precum Letonia, Estonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă și Finlanda, au interzis accesul cetățenilor ruși și au suspendat eliberarea vizelor turistice pe termen scurt pentru aceștia.

Viktor Orbán este văzut ca singurul aliat al lui Vladimir Putin în Europa. El a susținut continuarea cooperării dintre Uniunea Europeană și Rusia și a criticat asistența militară acordată Ucrainei. În iulie 2024, Orbán a întreprins o „misiune de pace” la Kiev, Moscova și Beijing, dar eforturile sale au fost ulterior criticate în Parlamentul European.