Ungaria a ajuns cea mai săracă țară din UE
Publicația maghiară Nepszava, cunoscută pentru opoziția sa față de Guvern, a publicat o analiză care arată că, în 2023, consumul maghiarilor a fost cel mai scăzut din Uniunea Europeană.
Analiza citează date oferite de către Banca Națională a Ungariei (MNB). Acesta date arată că, în 2023, Ungaria ocupa ultimul loc în UE. Cu un an înainte Bulgaria se afla în această situație.
Anul trecut, Ungaria a ocupat cel mai jos loc din clasament din cauza inflației de 17%.
Potrivit Nepszava, experții Băncii Naționale a Ungariei au afirmat că nu există nicio perspectivă de schimbare până când guvernul lui Orbán nu renunță la politica sa economică „defectuoasă”.
Analiștii Băncii Naționale au concluzionat că gospodăriile maghiare cheltuiesc cel mai puțin din Uniunea Europeană, deoarece veniturile lor sunt cele mai mici.
Această situație se explică în parte prin structura economică. Sectoarele necompetitive sau cu competitivitate scăzută din Ungaria generează venituri reduse.
Mai mult, anual, 3-4% din PIB migrează în străinătate din cauza îndatorării țării și a remitențelor de la companiile străine.
Creșterea veniturilor nu este impresionantă în euro
În decursul ultimilor ani, veniturile gospodăriilor au înregistrat o creștere semnificativă în forinți, înregistrând un avans de 140% între 2012 și 2022. Creșterea constituie cea mai mare îmbunătățire în Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, în euro, creșterea nu este la fel de impresionantă.
Exprimate în euro, veniturile medii brute interne reprezintă mai puțin de jumătate din media Uniunii Europene. Ele ating doar 64% în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare.
Conform specialiștilor Băncii Naționale, pentru a depăși această situație, se sugerează o schimbare a modelului economic.
Guvernul ar trebui să stimuleze atragerea de capital în sectoarele care contribuie la creșterea venitului național brut (VNB) rămas în țară.
Inflația reprezintă un alt element care frânează expansiunea consumului și obținerea prosperității.
Conform unui studiu, în cei douăzeci de ani de la aderarea la UE, Ungaria a înregistrat cea mai rapidă creștere a prețurilor de consum în comparație cu celelalte state membre noi ale UE.
România a întrecut Ungaria în 2022
PIB-ul pe cap de locuitor al Ungariei (măsurat la paritatea puterii de cumpărare) a ajuns la 76,6% din media UE în 2022, cu 0,1pp sub cel al României, potrivit datelor detaliate ale Eurostat publicate pe 12 octombrie.
Recuperarea României față de media UE a fost dinamică în 2022. A avut loc o creștere de 2,9 puncte procentuale, față de creșterea de 1,8 puncte procentuale a Ungariei.