Ungaria a blocat sancțiunile UE împotriva coloniștilor israelieni din Palestina
Eforturile Uniunii Europene (UE) de a institui sancțiuni împotriva coloniștilor israelieni implicați în atacuri asupra palestinienilor din Cisiordania s-au lovit de obstacole din partea Ungariei și a Cehiei.
Potrivit a patru diplomați care au vorbit, sub protecția anonimatului, cu agenția de presă Reuters despre discuțiile interne ale UE, cei doi aliați puternici ai Israelului au exprimat clar că nu sunt pregătiți să sprijine în avansarea propunerii în acest moment, în cadrul unei comisii a blocului comunitar, desfășurate joi.
Unii diplomați din UE au spus că s-ar putea găsi un compromis pentru a permite adoptarea sancțiunilor, eventual, după ce UE va impune mai multe sancțiuni împotriva Hamas. În timp ce atenția internațională s-a concentrat asupra atacurilor militare din Gaza și a războiului din Israel, oficialii europeni sunt îngrijorați din cauza creșterii violenței împotriva palestinienilor din Cisiordania.
SUA și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sunt preocupate, la rândul lor, de situația actuală din Cisiordania. Au impus deja sancțiuni împotriva coloniștilor israelieni, acuzându-i de acte violente în Cisiordania.
Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, spunea, în decembrie 2023, că va propune măsuri similare, însă sancțiunile UE necesită unanimitatea tuturor statelor din blocul comunitar. Momentan, statele membre din UE n-au ajuns la un acord.
Potrivit sursei citate anterior, sancțiunile propuse de UE vizează circa 12 persoane/organizații. UE nu a precizat, însă, ce ar implica sancțiunile sale. Conform sursei citate anterior, pachetul de sancțiuni UE ar include interdicții de călătorie în blocul comunitar.
Care este poziția Ungariei și a Cehiei?
Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat, miercuri, că, acum, „cu siguranță nu este momentul” pentru a sancționa coloniștii israelieni din Cisiordania.
Guvernul de la Budapesta își dorește ca UE să se concentreze pe sprijinirea armatei Israelului pentru a învinge Hamas și a elibera ostaticii de război.
La rândul său, ministrul de Externe din Cehia, Jan Lipavsky, a reamintit că țara sa nu blochează „pe fond” sancțiunile propuse de UE, dar nu dorește ca ele să fie impusă alături de sancțiunile împotriva Hamas.
„Un act de terorism nu se află la același nivel cu actele comise de coloniști. Aceste lucruri nu pot fi conectate”, a spus el.
Franța, care a făcut presiuni pentru impunerea sancțiunilor împotriva coloniștilor israelieni din Cisiordania, speră că partenerii europeni să ajungă la un acord comun în curând.
„Odată ce vom avea măsurile noastre, vom vedea cum reacționează ceilalți”, a dezvăluit o sursă diplomatică din Franța.