Directorul TI Ungaria, Noemi Alexa, a declarat pentru jurnalişti că Ungaria continuă să aibă serios de suferit de pe urma corupţiei şi a precizat că una dintre cele mai urgente măsuri în vederea îmbunătăţirii situaţiei ar fi adoptarea unei noi legi cu privire la transparenţa partidelor şi a campaniilor electorale. Anul trecut, Ungaria s-a clasat pe poziţia a 54-a, din 183 de ţări incluse în clasament.
Două treimi din cele 176 de ţări clasificate conform indicelui în 2012 au obţinut un scor mai mic de 50 de puncte, pe o scară de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate), ceea ce arată faptul că instituţiile publice trebuie să fie mai transparente şi oficialii mai responsabili, conform unui comunicat postat pe site-ul Transparency International.
Ungaria a primit 55 de puncte, România se situează pe locul 66, cu un scor de 44 de puncte, iar cel mai puţin corupte ţări sunt Danemarca, Finlanda şi Noua Zeelandă, fiecare cu câte 90 de puncte. Afganistanul, Coreea de Nord şi Somalia se află la coada clasamentului.
TI a apreciat că în Ungaria continuă să persiste problema dării şi luării de mită, în timp ce autorităţile se confruntă cu dificultăţi în combaterea şi culpabilizarea corupţiei. Filiala locală a organizaţiei a afirmat, la rândul său, că corupţia rămâne un factor ce subminează societatea şi a făcut apel acţiuni mai multe şi mai concrete din partea guvernului împotriva acestuia.
Sursa: Agerpres