Este alertă la Budapesta, după ce Oficiul pentru Statistici din capitala Ungariei a oferit mai multe detalii cu privire la costurile serviciilor de creditare. Prăbuşirea Ungariei o va duce direct la coada clasamentului în UE!
Vestea dată chiar acum de autoritățile din Ungaria
Plățile pentru servicii de creditare suverană în Ungaria s-au dublat până în trimestrul al treilea din 2023, existând riscul ca aceasta să depășească Italia în clasamentul Uniunii Europene.
Suma plăților pentru dobânzi a atins 2.500 de miliarde de forinți, echivalentul a 7,1 miliarde de dolari în intervalul ianuarie-septembrie 2023 în Ungaria.
Astfel, a fost înregistrată o creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anului 2022, conform datelor prezentate miercuri de Oficiul pentru Statistici de la Budapesta.
Conform ultimelor estimări ale Băncii Centrale a Ungariei, costurile asociate creditării suverane au înregistrat o creștere, atingând 4,3% din PIB în 2023. Pentru anul 2024 se anticipează o ușoară scădere la 4,2%.
În cazul în care aceste prognoze se confirmă, Ungaria ar urma să înregistreze cele mai mari costuri asociate finanțării în cadrul Uniunii Europene.
Conform informațiilor furnizate de agenția Bloomberg:
- Italia ocupă poziția secundă în clasamentul costurilor de creditare, cu 3,8% din PIB
- Grecia se află pe locul al treilea, cu costuri de 3,5% din PIB
Spania, Polonia și România urmează în clasament, cu cote de 2,4%, 2,1% și 1,6%, respectiv.
Pe de altă parte, Estonia, Lituania și Bulgaria se situează în partea inferioară a clasamentului, înregistrând cele mai reduse costuri ale serviciilor de finanțare, cu cote de 0,5%.
Ungaria a dat undă verde tranzacțiilor de obligațiuni denominate
Miercuri, Ungaria a demarat primele tranzacții de vânzare a obligațiunilor denominate în dolari pentru anul curent. Țara încearcă să gestioneze costurile tot mai mari ale finanțării.
În cursul anului 2023, guvernul de la Budapesta a crescut împrumuturile externe pentru a compensa absența fondurilor europene. Ele au fost suspendate de Uniunea Europeană din cauza divergențelor cu premierul Viktor Orban pe teme legate de:
- corupție
- statul de drept
Având în vedere suspendarea parțială a finanțării din partea Uniunii Europene, Ungaria a crescut emisiunea de forinți. În acest astfel, a contribuit la creșterea inflației. Amintim că inflația a atins aproape 18%.
Creșterea costurilor asociate creditelor externe se va reflecta în dobânzi mai ridicate pentru cetățeni.
Acestea au potențialul de a stimula consumul intern după recesiunea din 2023. Informațiile acestea au fost oferite de ministrul Economiei, Marton Nagy, într-un articol publicat pe portalul Index.hu.