Ungaria a dat lovitura! Țara vecină a înregistrat o creștere impresionantă dintr-un punct de vedere, mult mai mult decât alte state europene. Iată despre ce este vorba, mai exact.
Rezervele de aur din Ungaria, creștere impresionantă
Ungaria a dat lovitura! Potrivit Băncii Centrale de la Budapesta, țara a înregistrat cea mai mare creștere procentuală din lume a rezervelor sale de aur în ultimii 10 ani. Fiecărui maghiar îi revin acum 10 grame de aur.
Conform publicației Index, rezervele de aur ale Ungariei au înregistrat o creștere de aproape 3.000% în decursul unui deceniu. Astfel, fiecărui maghiar îi revin acum câte 10 grame de aur.
Cu toate acestea, potrivit publicației economice maghiare, metalul prețios, încă popular pe piața globală și folosit ca rezervă, este greu de cheltuit.
Rezervele de aur ale Ungariei au cunoscut o creștere impresionantă de 2.968% din 2013, ceea ce plasează țara pe primul loc în lume în ceea ce privește rata de creștere.
Comparativ, Polonia, situată pe locul al doilea în această privință, și-a mărit rezervele de aur cu „doar” 122% în perioada analizată, ajungând la 228,7 tone, în timp ce economiile dezvoltate nu au înregistrat o creștere semnificativă a stocurilor lor de aur.
SUA, țara cu cea mai mare rezervă de aur din lume
Astfel, Banca Națională din Ungaria a crescut rezervele de aur ale țării la 94,5 tone, în mai multe etape, în special în perioada pandemiei de Covid-19. Aceasta înseamnă că fiecărui maghiar îi revin acum câte 10 grame de aur.
Fostul vicepreședinte al băncii centrale, Márton Nagy, a exprimat în trecut opoziția față de aur. Potrivit lui, metalul prețios este un activ cu lichiditate redusă, costisitor de depozitat, și că ar fi mai oportun să investești, să spunem, în obligațiuni de stat germane.
Aurul continuă să fie considerat o monedă sigură de refugiu. Este apreciat pentru valoarea sa stabilă, fiind util în special în perioade de turbulențe economice, când poate fi folosit pentru a calma piețele și pentru a contribui la menținerea inflației sub control.
Este o practică obișnuită ca băncile centrale să mențină rezerve constante de aur. De exemplu, Rezerva Federală, banca centrală a Statelor Unite ale Americii, deține în prezent peste 8.000 de tone de aur, evaluată la aproximativ 480 de miliarde de dolari.
Franța are cea mai mare rezervă de aur din Europa
În Europa, Franța deține cea mai mare rezervă de aur, care depășește 2.400 de tone. Portugalia păstrează 382 de tone de metale prețioase, în timp ce majoritatea țărilor europene au rezerve de aur mult mai mici. România, de exemplu, deține o rezervă de aur de 104 tone.
Este recunoscut faptul că aurul înregistrează de obicei creșteri de valoare în timpul crizelor și în perioadele de incertitudine. Cu toate acestea, un puternic factor de nostalgie contribuie și la valoarea sa de piață, iar populația îl percepe ca pe o monedă de refugiu.
Prețul aurului se situează în prezent la peste 2.300 de dolari pe uncie, dar în 2019, valoarea metalului prețios nu atingea nici măcar jumătate din această sumă.