Ungaria nu vede cu ochi buni NATO și războiul din Ucraina
Ministrul Afacerilor de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, susține ferm că NATO se află într-o „psihoză de război”. Potrivit spuselor sale, există un risc semnificativ de escaladare a conflictului militar din Ucraina.
Conform lui, mesajele transmise la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina indică necesitatea de a se ajunge la o pace cât mai rapid posibil. Situația actuală pe terenul de luptă sugerează o creștere dramatică a numărului de victime și a distrugerilor în absența unei soluții diplomatice imediate. Operațiunile militare se intensifică, cu implicații tot mai grave.
NATO nu vrea pace, ci victorie
Poziția sa a fost în minoritate. La un moment dat, unul dintre participanți a afirmat că scopul reuniunii nu este acela de a obține pacea, ci de a învinge în război.
Potrivit lui, NATO pare să fie dominată de o anumită mentalitate de război. Majoritatea discuțiilor de la Bruxelles, Belgia, s-au concentrat pe modalități de a spori furnizările de arme către Ucraina.
Există dificultăți în ceea ce privește furnizarea de arme către Ucraina. Una dintre probleme este faptul că multe state membre ale NATO au epuizat deja majoritatea munițiilor din rezervele lor. S-a discutat despre ideea de a goli depozitele și de a trimite toate echipamentele disponibile către Ucraina, semnalând astfel creșterea dificultăților în realizarea acestor livrări.
Aceste dificultăți nu sunt doar de natură fizică. Sunt cauzate de scăderea disponibilității armelor, dar și pentru că furnizarea de arme nu a dus la îndeplinirea obiectivelor inițiale stabilite.
„Însă constituirea acestor livrări devine din ce în ce mai problematică, parţial din cauza faptului că multe state membre ale NATO au contribuit deja cu aproape toate muniţiile pe care le aveau în rezerve. S-a sugerat ca depozitele să fie golite şi toate echipamentele să fie trimise Ucrainei, iar remarci disperate precum aceasta arată clar că dificultăţile crescânde sunt un obstacol pentru livrările de arme.
Aceste dificultăţi nu sunt doar fizice, nu în cele din urmă pentru că au mai rămas puţine arme disponibile, ci şi pentru că furnizarea de arme s-a dovedit inutilă în ce priveşte atingerea obiectivelor iniţiale, întrucât am auzit până în prezent din partea ţărilor care trimit arme că acestea vor ajuta Ucraina să obţină victorii pe câmpul de luptă (…), însă acest lucru nu se întâmplă.
Ungaria se opune consolidării rolului NATO în furnizarea de arme către Ucraina şi instruirea soldaţilor ucraineni şi nu va participa la planificare sau la activităţile în sine, nici nu va contribui la finanţare”, a spus, joi, Peter Szijjarto la finalul reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO şi a Consiliului NATO-Ucraina.