Acuzaţii grave la adresa Ungariei din partea liderilor AUR! Aceştia critică totodată şi liderii români care nu fac nimic să repare starea de fapt.

Planul de investiţii al Guvernului Viktor Orban

Este vorba despre planul Budapestei, ce s-a născut în urmă cu patru ani, prin care autorităţile maghiare, în frunte cu Viktor Orban, își asumau explicit pe termen mediu și lung o amplă implicare socială, culturală și economică în 16 județe din Transilvania. Este vorba despre programul de finanțare a națiunii maghiare care, potrivit Budapestei, se întinde pe teritoriul mai multor state – Slovacia, Serbia, România și Ucraina.

Numai în 2019, Ungaria a investit 75 de milioane de euro în activități ce țin de agricultura din România. Budapesta a dat bani pentru cumpărarea de terenuri, utilaje și lucrări agricole unor fermieri maghiari. Potrivit unui calcul făcut de Europa Liberă, investițiile maghiare în Transilvania trec de 1 miliard de euro într-un an. Este vorba și de bani alocați culturii, sănătății și educației. Practic, ţara vecină plătește de la terenuri agricole și școli, până la instituții sanitare și stadioane, scrie Realitatea.net.

“Ungaria devine stăpâna de-facto a unei bucăți din țara noastră”

Investițiile majore din Transilvania nu sunt deloc pe placul liderilor politici din AUR. Aceștia susțin că planul Guvernului Viktor Orban afecteaza suveranitatea României, dar si siguranța națională.

“Suveranitatea – aici, într-adevăr, avem o mare problemă cu UDMR, care nu ezită cu niciun prilej să arate că nu respectă statul în care are reprezentanţi la vârf, parlamentari şi miniştri, că nu respectă Constituţia pe care au jurat atunci când şi-au preluat mandatele, că nu respectă majoritatea românească, o majoritate nu doar tolerantă, ci plină de dragostea faţă de celelalte etnii conlocuitoare.

Dacă Ungaria își permite să facă investiții masive în Transilvania până într-acolo încât să devină stăpâna de-facto a unei bucăți din țara noastră este pentru că i se permite. este pentru că noi la nivelul conducerii țării nu avem o viziune în această privință și nu avem politici publice”, afirmă Claudiu Târziu, copreşedinte al AUR.

“Ungaria se comportă, cu acceptul tacit al Bucureştiului, ca un stat co-suveran în Transilvania”

Poziţia sa este susţinută şi de deputatul AUR Dan Tănasă, care acuză Ungaria că a început să cumpere la propriu Transilvania, bucată cu bucată.

“Ungaria cumpără la propriu Transilvania, bucată cu bucată, pădure cu pădure, clădire cu clădire. Nu doar cumpără, ci vine şi construieşte de la zero instituţii pe care pune ulterior drapelul Ungariei, pune inscripţii exclusiv în limba maghiară.

Practic, Ungaria se comportă, cu acceptul tacit al Bucureştiului, ca un stat co-suveran în Transilvania. Deja ştim foarte clar că Ungaria nu are acceptul Bucureştiului pentru a derula programele pe care le derulează…

Însă de la Bucureşti de fiecare dată reacţia a fost anemică. Avem un ministru de Externe care se limitează în a constata că nu există înțelegere între cele două state pentru a derula aceste proiecte”, a declarat deputatul AUR.

Sursa foto: Dreamstime