Ungaria sprijină aderarea Georgiei la Uniunea Europeană

Ungaria consideră că Georgia ar fi trebuit să primească statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. Declarațiile au fost făcute marți, 5 septembrie, de către ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto. Acesta consideră că prin negarea acestui drept față de Georgia, UE își riscă credibilitatea.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, reprezentantul Ungariei a adăugat că Georgia ar fi trebuit să primească statutul de candidat la aderarea la UE încă din 2022. Drept urmare, ar fi trebui să aibă același statut cu Ucraina şi Republica Moldova. Conferința de presă a avut loc în prezența omologul său din Georgia, Ilia Darciaşvili, și s-a desfășurat la Budapesta. Potrivit lui Peter Szijjarto, decizia cu privire la Georgia a fost una politică.

Georgia joacă un rol important pe plan energetic

Ministrul de externe maghiar a declarat că Georgia joacă un rol important pe planul privinţa securităţii energetice şi protecţiei mediului. În sprijinul afirmațiilor sale a oferit exemplul acordului semnat de Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria la finalul anului 2022. Acest acord, potrivit ministrului maghiar, va permite realizarea celui mai lung cablu electric submarin din lume.

Reprezentantul Ucrainei a oferit informații în plus pe această temă. Potrivit lui, studiul de fezabilitate pentru acest proiect va fi elaborat până în primăvara anului viitor. În noiembrie, va avea loc o reuniune a comitetului interministerial pentru acest proiect la Budapesta.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, cei doi miniștri au fost de acord asupra unei încheieri prin negocieri. Ei consideră că „trebuie depuse eforturi pentru izolarea conflictului şi nu pentru extinderea lui la nivel global”.

„În politica internaţională cei care pledează deschis pentru pace sunt supuşi unei presiuni foarte serioase”, a afirmat Peter Szijjarto, referindu-se la recenta expulzare a ambasadorului Georgiei de la Kiev.

Vă amintim că în aprilie 2021, ambasadorul Georgiei în Ucraina, Teimuraz Sharashenidze, a fost expulzat din Ucraina de către autoritățile ucrainene. Expulzarea a fost legată de o controversă privind vizita sa în regiunea autonomă ucraineană Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în 2014. Controversa s-a bazat pe faptul că vizita ambasadorului implica recunoașterea de facto a teritoriului ca parte a Rusiei. Ucraina consideră Crimeea drept teritoriu ocupat și nu recunoaște anexarea de către Rusia.