Ungaria nu va ceda presiunilor
Ministrul de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a declarat joi că Guvernul de la Budapesta se aşteaptă, la reuniunea informală a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană ce are loc joi la Toledo, la ”mari presiuni” referitoare la propunerea europeană de a finanţa livrări suplimentare de arme pentru Ucraina. Oficialul ungar a precizat însă că Ungaria nu ”va ceda înaintea îndeplinirii condiţiilor sale”.
Înaintea reuniunii, Szijjarto a spus că şeful diplomaţiei europene Josep Borrell i-a solicitat o întâlnire. El a precizat că întrevederea va avea loc între patru ochi sau în prezenţa ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba. Discuția se va axa pe poziţia Budapestei privind ”trimiterea a zeci de miliarde de euro suplimentare către Ucraina”.
„Evident, noi nu vom ceda astăzi în faţa presiunilor. Atât timp cât nu este prezentată o evidenţă clară şi detaliată asupra modului în care s-au cheltuit aproximativ 50-70 de miliarde de euro trimise Ucrainei până acum şi atât timp cât banca OTP nu este scoasă de pe aşa-numita listă a sponsorilor războiului întocmită de Ucraina aprobarea finanţării de armament sau orice altceva pentru Ucraina este exclusă’”, a spus şeful diplomaţiei ungare, potrivit MTI.
Budapesta, împotriva trimiterii de noi arme
Peter Szijjarto a adăugat că se aşteaptă ca la reuniunea de la Toledo toată lumea să vorbească despre război şi că el va fi singurul participant care va vorbi despre pace.
„Este evident că fiecare zi şi fiecare transport cu arme sporesc pericolul escaladării şi noi lucrăm pentru a împiedica acest lucru”, a afirmat demnitarul ungar.
Referitor la recenta lovitură de stat din Gabon, subiect care se va afla pe agenda reuniunii, Szijjarto a subliniat că orice astfel de eveniment creşte instabilitatea, ceea ce poate avea ca rezultat noi valuri de migranţi.
„Iată de ce Uniunea Europeană ar trebui să înceapă să vorbească în mod clar şi să renunţe la politica pro-migraţie, afirmând clar că în Europa se poate intra doar legal”, a explicat el.
În opinia sa, menţinerea politicii actuale privind migraţia ar putea avea ca rezultat o presiune asupra Europei ce va fi extrem de dificil de combătut şi va presupune eforturi enorme din partea ţărilor pentru a apăra frontierele externe ale UE.