Ungaria cutremură toată Europa! Decizia oficială luată de Budapesta: Va deveni imposibil

ungaria

SURSA FOTO: Dreamstime

Ungaria, anunțul care îi șochează pe europeni! Ungaria, mai precis partidul aflat la guvernare, Fidesz, urmează să prezinte 25 de amendamente legislative. Pachetul ar avea scopul de „apărare a suveranităţii” în fața unei influenţe străine.

Ungaria ia măsuri pentru a-și proteja independența

Ungaria ia în considerare adoptarea a 25 de amendamente legislative pentru a-și „apăra suveranitatea” în fața unei posibile influențe străine. Cel care a făcut anunțul este Mate Kocsis, liderul grupului parlamentar al Fidesz.

Politicianul a precizat, într-o intervenție la postul public de radio Kossuth, că partidul său va prezenta în curând acest pachet legislativ. Cele 25 de amendamente s-ar referi mai ales la politicieni, partide, organizaţii neguvernamentale şi mass-media. Amendamentele ar viza mai ales pe cei care primesc sprijin din străinătate.

„Independenţa Ungariei trebuie apărată cu toate instrumentele pentru a face imposibile încercările străine de a influenţa (afacerile interne ale Ungariei)”, a declarat duminică Mate Kocsis.

În ciuda faptului că încă nu este cunoscut conținutul proiectului de lege, publicația 444.hu susține că partidul Fidesz consideră că e nevoie de aceste amendamente deoarece se presupune că unele partide de opoziţie ar fi primit sprijin din străinătate în cadrul ultimelor alegeri.

Noile modificări ar obliga la respectarea acelorași norme

Reprezentantul partidului aflat la guvernare susține că amendamentele vor avea ca scop obligarea tuturor mișcărilor civice care participă la alegeri să respecte aceleași norme. Prin asta înțelegem normele de audit, de funcţionare şi de finanţare care se aplică în prezent partidelor politice oficiale.

Ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, a avut o reacție la aceste schimbări.

El crede că „este foarte periculos să sugerezi că puterile străine vor să se amestece în afacerile interne ale Ungariei”.

El consideră, totodată, că aceste amenințări, poate fictive, nu ar trebui folosite pentru a restrânge dreptul la libera exprimare.

Vă amintim că aceasta nu este prima încercare de acest fel a guvernului Ungariei. În 2017, guvernul condus de Ludovic Orban și majoritatea parlamentară au pus în aplicare o lege care impunea organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) care primeau finanțări de peste 23.000 de euro din străinătate să dezvăluie o listă cu donatorii și să se identifice drept „organizații finanțate din străinătate”.

Patru ani mai târziu, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a constatat că această lege încălca legislația Uniunii Europene. Drept urmare, ulterior legea a fost în cele din urmă anulată, conform informațiilor furnizate de EFE.