Nu există Uniune Europeană puternică fără extindere şi nu există extindere fără Serbia, astfel că negocierile de aderare cu această ţară trebuie accelerate, a subliniat miercuri ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó.
Şeful diplomaţiei ungare a susţinut, la Budapesta, o conferinţă de presă comună cu Jadranka Joksimovic, ministrul sârb pentru integrare europeană. Împreună cu ministrul croat de externe Gordan Grlic-Radman, oficialul sârb a rostit un discurs în cadrul reuniunii anuale a ambasadorilor Ungariei. Potrivit comunicatului ministerului, Péter Szijjártó a spus că pandemia de coronavirus ne-a dat viaţa peste cap, am intrat într-o nouă eră politică şi economică mondială şi au reapărut discuţiile cu privire la felul în care ar trebui să arate viitorul Uniunii Europene şi ce ar trebui făcut pentru ca UE să redevină puternică, scri MTI.
Țările din Balcani, pregătite să intre în UE
Fără aderarea Balcanilor de Vest, nu există o Uniune Europeană puternică, iar în regiune, Serbia reprezintă o ţară cu un rol-cheie, astfel că nu poate fi lăsată la o parte atunci când vorbim despre extindere, a subliniat ministrul ungar de externe. Este nevoie de pace şi linişte în regiune, iar pentru acest lucru este mare nevoie de integrarea europeană, a adăugat politicianul ungar.
„Solicităm prietenilor noştri occidentali, cu respect, să nu mai blocheze procesul de extindere. Desigur, răspunsul lor este că ei nu blochează nimic. La nivel declarativ, acest lucru este adevărat, însă atunci când trebuie acţionat în mod concret deciziile pozitive întârzie să apară”, a spus Péter Szijjártó, care a adăugat că promisiunile goale indică o lipsă de respect, ceea ce este inacceptabil.
Serbia, gata de aderare
Ministrul ungar de externe a precizat că Serbia este pregătită să deschidă unsprezece dintre capitolele de aderare, demers pe care Ungaria îl va sprijini. Péter Szijjártó a subliniat că, acum, rolul şi semnificaţia Balcanilor de Vest creşte, întrucât „eşecul total” din Afganistan reprezintă un risc migraţional serios pentru Europa.
Până în Turcia, migranţii nu au, practic, nicio piedică în calea lor, iar de acolo, regiunea se află la o aruncătură de băţ. Péter Szijjártó a adăugat că Ungaria va continua să sprijine Serbia în eforturile de apărare a frontierei comune, cu un contingent de douăzeci de militari maghiari. Péter Szijjártó a mai spus că Ungaria lansează împreună cu Serbia un program de dezvoltare a capacităţilor din Balcanii de Vest, în cadrul căruia la Belgrad va fi deschis Biroul de Programe „Széchenyi”. Politicianul ungar a anunţat, de asemenea, că negocierile pentru aderarea Serbiei la Banca Internaţională de Investiţii, care are sediul la Budapesta, se află în curs.
Întrebat de presă, ministrul ungar de externe a relatat că operaţiunea de evacuare pe care Ungaria o desfăşoară în Afganistan se apropie de final, iar încheierea acesteia va fi anunţată de către comandantul Armatei Ungare. Péter Szijjártó a mai precizat că, în cadrul acţiunii, au fost evacuate din Afganistan peste 500 de persoane – un număr semnificativ dintre ei, la cererea SUA şi Rusia. Există, însă, şi câteva persoane cu cetăţenie dublă afgană şi maghiară, respectiv o mulţime de oameni care au lucrat pentru misiunile maghiare din Afganistan, respectiv membrii familiilor acestora. Péter Szijjártó a subliniat, totodată, că Ungaria nu doreşte să participe la niciun fel de mecanism de distribuţie a refugiaţilor afgani.