Ungaria face regulile în Uniunea Europeană

Ungaria se află într-un stadiu îndepărtat de a încheia un acord cu Uniunea Europeană referitor la sprijinul acordat Ucrainei.

Uniunea Europeană va căuta să obțină consens pentru aprobarea unui sprijin financiar crescut pentru Ucraina în cadrul întâlnirii liderilor blocului. Această întâlnire este programată la începutul lunii februarie. În acest timp, Ungaria persistă cu opoziția.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet, a menționat că Ungaria este în negocieri cu Comisia Europeană, însă există incertitudine cu privire la încheierea unui acord.

În situația în care nu se ajunge la un consens, a subliniat el, celelalte 26 de state membre ale Uniunii Europene ar putea găsi o soluție în absența Ungariei.

Chiar dacă în luna precedentă liderii Uniunii Europene au fost de acord să demareze negocierile privind aderarea Ucrainei, Ungaria a blocat această extindere a finanțării către Kiev folosind drept mijloc de opoziție dreptul de veto.

Comisia Europeană a sugerat acordarea ajutorului prin ajustarea bugetului comun al Uniunii Europene pentru perioada 2024-2027, care ar include, de asemenea, alocări suplimentare pentru domenii precum migrația și alte priorități.

O posibilitate discutată este să se ofere asistență financiară către Ucraina prin intermediul a 26 de acorduri bilaterale. Această variantă este mai complexă și mai costisitoare decât utilizarea vistieriei centrale.

De asemenea, ar putea avea un impact negativ asupra unității Uniunii Europene.

viktor orban
SURSA FOTO: Dreamstime

UE este convinsă că Ungaria va renunța la opoziție

Budapesta a semnalat UE că este pregătită să renunțe la opoziția sa față de finanțarea Ucrainei.

Potrivit mai multor diplomați și oficiali europeni, Orbán este tot mai aproape de a accepta un compromis.

Totuși, este posibil ca un acord să nu respecte cererile pe care le-a făcut în urma summitului eșuat de luna trecută.

Orbán a blocat în decembrie un pachet de finanțare pe patru ani în valoare de 50 de miliarde de euro.

UE este acum încrezătoare că se poate ajunge la un acord în următoarele două săptămâni.

Aceasta este părerea diplomaților și oficialilor care au vorbit cu POLITICO sub rezerva anonimatului, din cauza naturii sensibile a discuțiilor.

Orbán intră în cel de-al 18-lea an ca prim-ministru și a devenit cel mai mare ghimpe în coasta UE. Sprijinul său pentru președintele Vladimir Putin se adaugă la anii în care a încălcat în mod repetat normele UE.

Viktor Orbán îl consideră pe Vladimir Putin drept un prieten.

„Summitul din decembrie a fost un semnal de alarmă”, a declarat un diplomat UE. „Mai mulți lideri și-au dat seama despre ce este vorba cu adevărat [Orbán]”.

Unul dintre motive este convingerea că premierul ungar a ajuns la capătul drumului atunci când vine vorba de a ține UE ostatică.

El a încercat adesea să condiționeze sprijinul pentru cauzele UE de deblocarea de către blocul comunitar a banilor reținuți din cauza încălcării principiilor democratice de către Ungaria.

În decembrie, Comisia a deblocat 10,2 miliarde de euro. Ulterior, Orbán a aprobat deschiderea de către Comisie a negocierilor de aderare cu Ucraina. Acesta este un proces îndelungat care ar putea face ca această țară să devină într-o zi membră a UE.