Viktor Orban se opune Legii europene privind libertatea presei
Viktor Orban critică aspru noua lege europeană care vizează libertatea presei. Politicianul consideră că astfel Bruxelles-ul pune presa „sub control” și riscă să creeze o „lume orwelliană”.
Noua lege a primit marți votul Parlamentului European înaintea negocierii cu statele membre ale UE.
Orban a reacționat la această acțiune europeană pe X (fostul Twitter).
Aici, el a scris că „nu am luptat împotriva comuniştilor pentru a ajunge în 1984”. Premierul Ungariei face aluzie la romanul distopic scris de George Orwell.
El a mai adăugat că UE ar vrea să „controleze mass-media prin Media Freedom Act”.
Acuza premierului este considerată ipocrită de anumite voci, în contextul în care el însuși încearcă să reducă presa la tăcere în propria țară, atunci când aduce critici la adresa lui sau a cabinetului său.
Eurodeputata germană Sabine Verheyen, care este și principala susținătoare a legii, răspunde la afirmațiile lui Orban. Ea consideră că legea va avea un efect invers, va proteja mai bine presa în faţa „influenţelor externe”, potrivit agenției EFE.
Noua lege obligă societățile de media la o mai mare transparență
Mai precis, Legea europeană privind libertatea presei (EFMA) va obliga obliga toate societăţile din mass-media publice să dezvăluie identitatea proprietarilor lor. Totodată, legea cere același lucru și în ceea ce-i privește pe cei din partea cărora primesc publicitate instituţională sau susţinere publică.
Dacă va fi adoptată, legea va limita și posibilitatea folosirii soft-urilor de spionaj împotriva jurnaliştilor. Astfel, justiția va putea aplica astfel de metode împotriva jurnaliștilor doar dacă investigația are miza unei „infracţiuni grave”.
Aceasta nu este prima declarație a Ungariei împotria UE .Vă amintim că miercuri, pe 4 octombrie, un eurodeputat al partidului guvernamental maghiar Fidesz a declarat că Ungaria nu va accepta „ghetouri” de migranți pe teritoriul său și nici cotele impuse de Uniunea Europeană.
„1984” este un roman distopic de science-fiction al scriitorului englez George Orwell. El fost publicat la 8 iunie 1949, fiind a noua și ultima carte finalizată de Orwell în timpul vieții sale. Din punct de vedere tematic, se concentrează asupra consecințelor totalitarismului, a supravegherii în masă și a înregimentării represive a oamenilor și a comportamentelor în cadrul societății, potrivit Wikipedia.
În cadrul romanului, Partidul se angajează într-o supraveghere guvernamentală omniprezentă și într-o propagandă constantă pentru a persecuta individualitatea și gândirea independentă