Informația momentului în Europa. Viktor Orbán își respectă înțelegerea față de Vladimir Putin. Acordul încheiat. în 2014 dintre Rusia și Ungaria privind extinderea centralei nucleare existente de la Paks merge mai departe.
Mai exact, potrivit ultimului anunț făcut de ministrul de Externe al Ungariei, gigantul rus Rosatom urmează să înceapă în următoarele săptămâni construcția a două reactoare nucleare în Ungaria.
Amintim faptul că industria nucleară a Rusiei nu a fost supusă sancțiunilor UE din cauza invaziei din Ucraina, relatează BBC, care mai scrie și că măsurile de izolare și sancționare a exporturile de petrol și gaze nu au fost susținute necondiționat de Ungaria.
Ungaria va avea alte două reactoare nucleare
Referitor la situația din Ungaria, la momentul actual, centrala de la Paks generează 40% din energia electrică a Ungariei, iar investiția făcută de Rusia ar putea fi un pas major pentru țara vecină cu România. „Să înceapă construcția!”, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto într-o postare pe Facebook.
Odată ce vor fi construite alte două reactoare suplimentare, centrala nucleară, care în prezent este formată din patru reactoare de construcție sovietică, își va vedea capacitatea mai mult decât dublată.
„Acesta este un pas mare, o etapă importantă”, a declarat Szijjarto într-o postare pe Facebook, citată de agenția de presă AFP. Totodată, oficialul ungar a mai subliniat și faptul că în acest mod, Ungaria își va asigura securitatea energetică pe termen lung, iar populația va fi protejată în fața prețurilor oscilante.
Ungaria își va asigura securitatea energetică
„În acest mod vom asigura securitatea energetică a Ungariei pe termen lung și îi vom proteja pe unguri de oscilațiile sălbatice ale prețurilor la energie”, a mai transmis ministrul.
În ceea ce privește data la care ar putea fi finalizate cele două reactoare nucleare, Peter Szijjarto susține că, potrivit proiectului, acestea ar începe să funcționeze până în 2030. Referitor la valoarea controversatului proiect, acesta este finanțat în mare parte de către Rusia și se ridică la 12,5 miliarde de euro.
Menționăm că deși odată cu războiul din Ucraina declanșat la data de 24 februarie, cele mai multe state UE au încercat să își reducă dependența de livrările de energie din Rusia, Ungaria a fost una dintre cele mai reticente în acest sens.