Ungaria trimite o undă de șoc la nivelul UE! Orban refuză discuțiile cu privire la un embargo asupra petrolului rusesc
Viktor Orban a exclus posibilitatea de a discuta despre embargoul petrolier propus de UE împotriva Rusiei la summitul liderilor de săptămâna viitoare, într-o nouă lovitură dată eforturilor Uniunii de a obține sprijin pentru pachetul său istoric de sancțiuni.
Prim-ministrul Ungariei i-a scris președintelui Consiliului European, Charles Michel, spunând că țara sa nu poate susține sancțiunile fără mai multe detalii privind finanțarea UE disponibilă pentru a ajuta Budapesta să devină independentă de petrolul rusesc.
Discuțiile cu privire la pachetul de sancțiuni ar evidenția diviziunile țărilor
Refuzul lui Viktor Orban de a discuta despre acest pachet de măsuri face ca planurile Bruxelles-ului de a pune capăt dependenței blocului de petrolul rusesc să atârne de un fir de ață.
„Discutarea pachetului de sancțiuni la nivel de lideri în absența unui consens ar fi contraproductivă”, a scris Viktor Orban în scrisoarea consultată de The Financial Times. „Nu ar face decât să evidențieze diviziunile noastre interne, fără a oferi o șansă realistă de a rezolva diferențele. Prin urmare, propun să nu abordăm această chestiune la următorul Consiliu European”.
Comisia Europeană și-a petrecut cea mai mare parte a lunii mai încercând să convingă statele membre să accepte cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, care ar urma să includă un embargo gradual asupra petrolului rusesc. Însă a avut dificultăți în a convinge Ungaria să susțină pachetul, precum și alte state fără ieșire la mare care sunt puternic dependente de petrolul rusesc, cum ar fi Slovacia și Republica Cehă.
Comisia Europeană a prezentat planul REPowerEU
Săptămâna trecută, Comisia a prezentat un plan în valoare de 210 miliarde de euro, denumit REPowerEU, care stabilește propuneri pentru renunțarea la combustibilii fosili ruși până în 2027. Deși există semnale încurajatoare în plan, a scris premierul Ungariei în scrisoarea sa, el a afirmat că acesta nu reușește să răspundă preocupărilor Ungariei, deoarece „nu există plicuri [de finanțare] pentru statele membre fără ieșire la mare cele mai îngrijorate”.
„Nu există nicio indicație cu privire la modalitățile și calendarul de finanțare pentru nevoile urgente de investiții legate de înlocuirea petrolului rusesc”, mai spune acesta.
În scrisoarea sa, premierul Ungariei a avertizat că sancțiunile propuse ar cauza „probleme grave de aprovizionare” în Ungaria și ar submina interesele sale vitale de securitate energetică, provocând un „șoc al prețurilor” pentru gospodăriile și economia țării.
Ungaria are nevoie de bani
El a mai declarat că Ungaria are nevoie de bani pentru a-și adapta rafinăriile la petrolul non-rusesc și pentru a construi noi conducte care să asigure aprovizionarea alternativă a țării.
Bruxelles-ul a alocat 2 miliarde de euro pentru ca națiunile din Europa Centrală să investească în noi infrastructuri, dar a decis să le canalizeze prin intermediul mecanismului de redresare și reziliență (RRF). Ungaria nu a ajuns încă la un acord cu Comisia în ceea ce privește oferta sa pentru partea sa din RRF, din cauza preocupărilor UE privind încălcarea statului de drept.
Scrisoarea lui Viktor Orban ridică „probleme serioase”, deoarece „țările care nu au adoptat planuri de redresare și reziliență nu pot beneficia” de cea mai mare parte a proiectului REPowerEU pe termen scurt. Cu toate acestea, el subliniază, de asemenea, că va continua discuțiile „cu o abordare pragmatică și orientată spre rezultate”.