Așadar, ministrul Justiției din Ungaria a anunțat într-o postare realizată pe Facebook că a depus o cerere reconvenţională la instanţă pentru ca guvernul să rămână la poziţia sa conform căreia educaţia este o chestiune ce trebuie decisă de guvernele naţionale.
„Aşa cum am făcut până acum, vom merge până la capăt dacă este vorba despre protejarea copiilor noştri”, a explicat Judit Varga, adăugând că susţinerea legislaţiei este necesară şi măsuri ulterioare ar urma să fie luate, conform Reuters.
Tensiunile dintre Budapesta și Bruxelles devin tot mai mari
Amintim că anunțul a venit într-un moment în care Bruxelles-ul a suspendat deblocarea a miliarde de euro din fondurile UE atât de necesare pentru Ungaria până când Budapesta implementează reforme pentru a îmbunătăţi independenţa sistemului judiciar şi combaterea corupţiei.
Totodată, parlamentul maghiar, condus de partidul lui Viktor Orban (n.red. – Fidesz), a adoptat în iunie 2021 o lege care interzice folosirea materialelor considerate ca promovare a propagandei de gen în şcoli.
Guvernul maghiar a subliniat că legea are ca scop protejarea copiilor
La momentul respectiv, Guvernul maghiar a subliniat că legea are ca scop protejarea copiilor.
„Propaganda de gen nu este doar (…) vorbărie curcubeu, ci cea mai mare ameninţare la adresa copiilor noştri. Vrem să ne fie lăsaţi copiii în pace (….). Genul ăsta de lucruri nu-şi au locul în Ungaria şi mai ales nu în şcolile noastre”, a declarat Viktor Orban, într-un discurs rostit luna trecută.
Ungaria are de-a face cu un nou avertisment
În altă ordine de idei, amintim că Banca Centrală a Ungariei şi-a întărit politica monetară „foarte disciplinată şi strictă”, iar guvernatorul i-a cerut guvernului premierului Viktor Orban să ajute la lupta împotriva inflaţiei, după ce datele din februarie au arătat, miercuri, că inflaţia depăşeşte în continuare 25%.
Avertizând că Ungaria se confruntă cu riscuri legate de creşterea datoriei şi de o convergenţă mai lentă către nivelurile de venit din Europa de Vest, Matolcsy a declarat că Orban a ignorat mai multe apeluri ale băncii în ultimii ani pentru reforme de stimulare a competitivităţii, ceea ce el a numit o oportunitate ratată.
„În ultimul deceniu, Ungaria a avut obiective clare, de pildă să creeze un milion de noi locuri de muncă. Acum nu mai are niciun obiectiv”, a declarat Gyorgy Matolcsy.