Ursula von der Leyen: „Ungaria pune în pericol securitatea europeană”
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat miercuri Ungaria că pune în pericol securitatea europeană. Într-un discurs neobișnuit de tranșant, susținut în Parlamentul European, von der Leyen a criticat relațiile strânse ale Budapestei cu Rusia și China și reticența acesteia de a se alătura eforturilor Uniunii Europene de sprijinire a Ucrainei împotriva invaziei rusești.
În cadrul unei dezbateri care l-a avut în prim-plan pe premierul ungar Viktor Orban, von der Leyen a subliniat că politica Budapestei subminează unitatea europeană, transmite Reuters.
Ea a evidențiat faptul că Ungaria evită să sprijine Ucraina și preferă să mențină legături puternice cu Moscova și Beijing, acțiuni care contravin intereselor de securitate ale Uniunii Europene.
„Lumea a fost martoră la atrocitățile războiului Rusiei. Și totuși, există încă unii care dau vina pentru acest război nu pe invadator, ci pe invadat”, a spus von der Leyen, criticând astfel indirect poziția guvernului ungar.
„Există încă unii care dau vina pentru acest război nu pe pofta de putere a lui Putin, ci pe setea de libertate a Ucrainei. Așa că vreau să îi întreb: i-ar fi învinovățit vreodată pe unguri pentru invazia sovietică din 1956?”, a adăugat ea.
Reacția lui Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban, cunoscut pentru pozițiile sale naționaliste și pentru apropierea de Moscova, a fost surprins de discursul președintelui Comisiei Europene. El a respins însă orice comparație între revolta Ungariei din 1956 împotriva Uniunii Sovietice și actualul război din Ucraina, reiterându-și apelul pentru o încetare a focului în conflictul ruso-ucrainean.
Orban, care se află la putere din 2010 și a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene, s-a confruntat frecvent cu critici din partea instituțiilor europene. Relațiile sale strânse cu Rusia și China, considerate a fi în afara liniei politice a Uniunii Europene, au fost deseori contestate.
Relațiile cu Rusia și China, criticate de von der Leyen
În iulie, Viktor Orban a declanșat o serie de controverse prin vizitele sale la Moscova și Beijing, pe care guvernul său le-a descris ca o „misiune de pace”. Aceste deplasări au avut loc în timpul președinției rotative a Ungariei la UE și nu au fost coordonate cu partenerii europeni, ceea ce a provocat nemulțumiri.
Ursula von der Leyen a criticat dur programul maghiar de relaxare a restricțiilor de vize pentru ruși și bieloruși, acțiuni care pun în pericol securitatea blocului comunitar.
„Cum se poate ca guvernul maghiar să invite cetățeni ruși în uniunea noastră fără controale de securitate suplimentare? Acest lucru face ca noul sistem maghiar de vize să reprezinte un risc de securitate nu numai pentru Ungaria, ci pentru toate statele membre”, a declarat ea.
De asemenea, von der Leyen a criticat acordul dintre Budapesta și Beijing care permite ofițerilor de poliție chinezi să patruleze în Ungaria împreună cu polițiștii maghiari.
„Cum se poate ca guvernul ungar să permită poliției chineze să opereze pe teritoriul său? Asta nu înseamnă apărarea suveranității Europei, ci o portiță ascunsă pentru interferența străină”, a adăugat ea.
Dependența de energia rusească
Un alt aspect semnalat de von der Leyen a fost dependența Ungariei de energia rusească, în condițiile în care multe state membre ale Uniunii Europene au redus această dependență ca reacție la invazia Rusiei în Ucraina.
„Un stat membru a căutat modalități alternative de a cumpăra combustibili fosili din Rusia. Rusia a dovedit în repetate rânduri că nu este un furnizor de încredere. Nu mai pot exista scuze. Oricine dorește securitatea energetică europeană în primul rând trebuie să contribuie la aceasta”, a concluzionat von der Leyen.