Ungaria cutremură toată Europa: Confruntarea cu UE pare acum inevitabilă

Sursa: Twitter/ Visegrád 24

Confruntarea Ungariei cu UE pare acum inevitabilă. Premierul Viktor Orban s-ar putea impune sancțiunilor împotriva Federației Ruse, după ce a câștigat alegerile de duminică, acestea fiind cel de-al patrulea succes consecutiv al omului politic din Ungaria.

Confruntarea Ungariei cu UE pare acum inevitabilă

După câștigarea alegerilor de duminică, este posibil ca Viktor Orban să se împotrivească sancțiunilor referitoare la livrările de petrol și gaze rusești, subliniind că ar duce la o distrugere a economiei țării, scrie Reuters, care adaugă că premierul ungar este de părere că economia este deja slăbită din cauza războiului din Ucraina.

Presa internațională mai spune că premierul Ungariei se va folosi de acest mandat pentru a întări politicile interne conservatoare cu scopul de a crea o clasă de industrialiști loiali guvernului.

Cu toate acestea, Viktor Orban are de rezolvat mai multe probleme printre care se numără repararea relației cu aliații estici precum Polonia. Aliații estici au fost afectați de atitudinea rezervată a șefului Guvernului de la Budapesta cu privire la războiul din Ucraina.

Deficitul bugetar trebuie ținut în frâu

Pe de altă parte, premierul ungar trebuie să controleze un deficit bugetar tot mai mare într-un moment în care economia țării a stagnat în mare parte din cauza problemelor de distribuție din domeniul auto.

Va exista o discuție privind deblocarea fondurilor de redresare a economiei după perioada pandemiei, această discuție având un rol important în gestionarea problemelor de buget ale țării.

Pe de altă parte, analiștii se așteaptă ca Viktor Orban să lupte împotriva deciziei instituțiilor Uniunii Europene de a îngheța fondurile, chiar dacă procesul ar putea dura mult timp.

Din cauza nerespectării statutului de drept, Uniunea Europeană a suspendat transferul fondurilor de redresare către Polonia și Ungaria. Cele două țări vor resimți lipsa fondurilor dacă nu se va găsi un compromis până în a doua jumătate a anului, spun economiștii.

”Nu ne putem aștepta ca guvernul său, cu o majoritate de două treimi, va fi la fel de pregătit să facă compromisuri ca în situația în care ar fi câștigat alegerile cu o majoritate simplă”, a spus Peter Virovacz, economist la ING în Budapesta.

De asemenea, un oficial al Uniunii Europene a declarat ”nu vreau să par dramatic, dar este o tragedie”, referindu-se la câștigarea alegerilor de duminică de către Viktor Orban. El a mai adăugat ”pare finalul oricărui vis de a avea o democrație în Ungaria. Va trebui să-i tăiem fondurile ca să nu-și construiască propria oligarhie cu banii noștri”.

Viktor Orban, felicitat de Putin pentru victoria în alegeri

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe premierul ungar Viktor Orban pentru victoria sa în alegerile legislative, exprimându-şi speranţa într-o consolidare a legăturilor dintre Moscova şi Budapesta, a transmis Kremlinul.

„Şeful statului rus s-a declarat convins că, în ciuda unei situaţii internaţionale dificile, dezvoltarea viitoare a legăturilor bilaterale şi a parteneriatului (între Moscova şi Budapesta – n.r.) va corespunde intereselor popoarelor rus şi ungar”, a transmis preşedinţia rusă într-un comunicat, potrivit AFP şi EFE.

Orban s-a declarat câştigătorul alegerilor legislative care au avut loc duminică în Ungaria şi în urma cărora a obţinut un al patrulea mandat consecutiv de premier, la o mare diferenţă de voturi faţă de opoziţie.

El a profitat de ocazie pentru a se distanţa din nou de Bruxelles, care l-a criticat pentru poziţia în privinţa războiului dus de Rusia în Ucraina. Potrivit analiştilor, conflictul armat din Ucraina l-a avantajat pe Orban, care s-a prezentat în faţa electoratului drept garantul stabilităţii în vremuri tulburi.