Ungaria se va opune prin veto sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei care vizează energia nucleară, a declarat vineri premierul Viktor Orban într-un interviu pentru radioul public, potrivit Reuters.
Ungaria se va opune prin veto sancțiunilor care vizează energia nucleară
Ucraina a făcut apel la UE să includă compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom în sancţiunile sale, însă Ungaria, care are o centrală nucleară construită de Rusia şi pe care intenţionează să o extindă cu ajutorul Rosatom, blochează o astfel de decizie.
De asemenea, Polonia și Lituania vizează la rândul lor sectorul nuclear al Rusiei în cadrul sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Moscovei și Minskului pentru războiul din Ucraina. Polonia și Lituania au căzut sub orbita Moscovei după cel de-al Doilea Război Mondial, dar decenii mai târziu, ele au atras furia Rusiei pentru că au aderat la UE și NATO, aceleași aspirații pe care le are acum Ucraina.
Viktor Orban a reiterat în interviul acordat la radioul public că sancţiunile care vizează energia nucleară „trebuie cu siguranţă respinse prin veto„.
„Nu vom permite ca planul de a include energia nucleară în sancţiuni să fie implementat. Nici nu se pune problema”, a declarat premierul ungar.
Budapesta a criticat în repetate rânduri sancțiunile europene
Ungaria a criticat în mod repetat sancţiunile europene impuse Rusiei pentru invazia acesteia din Ucraina, spunând că ele nu au slăbit Rusia semnificativ, dar, în schimb, riscă să distrugă economia UE. În aceeași ordine de idei, Rusia a condamnat sancțiunile UE, dar a respins impactul acestora de la lansarea a ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.
Occidentul nu a impus până acum sancţiuni împotriva Rosatom de la începutul invaziei ruse din Ucraina.
Centrala nucleară ungară de la Paks are patru reactoare mici VVER 440 construite de Rusia, cu o capacitate combinată de circa 2.000 de megawaţi şi care au început să funcţioneze din anii 1982-1987. Ea generează aproape jumătate din necesarul de energie al Ungariei şi primeşte combustibil nuclear din Rusia.
Conform unui acord semnat în 2014 cu Rusia, Ungaria intenţionează să extindă centrala de la Paks cu încă două reactoare VVER de producţie rusească şi cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare.