Ungaria cutremură toată Europa! Înțelegere ascunsă cu Putin? Guvernul de la Budapesta a decis astăzi

Ungaria

Sursă: Dreamstime

Vestea momentului în UE! Ungaria a transmis anunțul zilei care pune sub semnul întrebării o posibilă înțelegere între Putin și Orban. Marți, 26 iulie, Guvernul de la Budapesta a luat o decizie radicală. Anunțul a fost făcut de către un oficial european de rang înalt.

Ungaria a votat împotriva planului de reducere a consumului de gaze naturale în UE

Ministrul Energiei din Ungaria a votat împotriva planului Comisiei Europene privind reducerea voluntară a consumului de gaze naturale de către statele membre UE. Aparent, Ungaria consideră că versiunea aprobată este oricum mai flexibilă decât versiunea iniţială a proiectului respectiv.

„Tocmai a fost aprobată în Consiliul UE propunerea de reducere cu 15% a consumului de gaz între 1 august 2022 şi 23 martie 2023. O largă majoritate, doar Ungaria a fost împotrivă”, a declarat marți Sven Giegold, secretar de stat în Ministerul Energiei din Germania, fiind citat de ziarul german Die Welt.

Oficialii de la Budapesta, citaţi de website-ul maghiar Index, au confirmat că ministrul Energiei din Ungaria a votat împotriva proiectului respectiv. Planul CE prevede reducerea voluntară a consumului de gaze naturale de către statele membre UE, însă conţine excepţii pentru Malta, Republica Cipru şi Irlanda. Planul CE prevede, totodată, măsuri obligatorii în situaţia în care Rusia va opri livrările de gaze naturale spre Europa. În prezent, versiunea proiectului a fost flexibilizată în contextul obiecţiilor formulate de Spania, Portugalia, Franţa, Polonia şi Grecia.

Deși Ungaria se opune proiectului CE, ministrul de Externe din Germania, Annalena Baerbock, a salutat marți eforturile de coordonare a măsurilor de economisire a gazului natural în întreaga Uniune Europeană.

Germania salută proiectul de reducere a consumului de gaze naturale în UE

Annalena Baerbock a subliniat că blocul comunitar va rămâne unit, în timp ce Rusia își reduce și mai mult aprovizionarea Germaniei cu gaze naturale și nu numai, transmițând astfel un semnal clar lui Vladimir Putin.

„Nu vom fi divizați pentru că gazul este mai puțin, în schimb vom fi uniți, iar acesta este cel mai important semnal pentru președintele rus”, a declarat marți Annalena Baerbock la Praga, relatează agenția de presă Reuters.

La rândul său, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că țările europene care nu depind de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia trebuie să manifeste solidaritate faţă de statele care sunt forţate să facă eforturi pentru a economisi gazele rusești din cauza riscului iminent de întrerupere a livrărilor.

„Chiar şi statele membre care aproape că nu achiziţionează gaze ruseşti nu pot scăpa de efectele unei potenţiale întreruperi a aprovizionării cu acestea pe piaţa noastră internă”, a spus Ursula von der Leyen, înaintea unei reuniuni speciale a miniştrilor Energiei din statele membre UE.

Economiile ţărilor membre UE sunt strâns interconectate, a completat ea, subliniind că o criză a gazelor ar afecta fiecare stat membru într-o formă sau alta.

„De aceea este important ca statele membre să-şi diminueze cererea de gaze, astfel încât toate să stocheze mai mult şi să împartă cu cele care sunt mai afectate”, a zis Ursula von der Leyen.