Ungaria cutremură toată Europa! Viktor Orban a anunțat: Vântul schimbării este aici

Europa

SURSA FOTO: Dreamstime

Ungaria cutremură toată Europa! Geert Wilders ar putea deveni următorul lider al Olandei după o victorie istorică obținută la alegerile legislative de miercuri.

Europa ar putea avea în curând un nou premier de extremă dreapta

Formațiunea condusă de Geert Wilders a obținut cele mai multe mandate, nu suficiente pentru a forma noul guvern.

În timpul campaniei electorale, acesta a promis că va suspenda dreptul la azil și va organiza un referendum privind apartenența Olandei la Uniunea Europeană.

Premierul ungar Viktor Orban a salutat „vântul schimbării”, după victoria partidului de extremă dreaptă al lui Geert Wilders.

Ungaria cutremură toată Europa: Vântul schimbării este aici

„Vânturile schimbării sunt aici”, a scris Orban pe X, fost Twitter, felicitându-l pe Wilders pentru succesul său.

Partidul Libertății (PVV) a câștigat 37 de locuri în legislativul de 150 de locuri al țării, cu mult înaintea Partidului Popular conservator al prim-ministrului în exercițiu Mark Rutte (24 de locuri) și a coaliției de stânga Laburiști-Verzi (25 de locuri), scrie Al Jazeera.

Wilders a fost dintotdeauna anti imigrație și este un sceptic cu privire la influența Uniunii Europene asupra procesului decizional național.

„Ne vom asigura că Țările de Jos vor fi din nou ale poporului olandez. Vom restricționa tsunami-ul privind azilul și migrația. Oamenii vor avea din nou mai mulți bani în portofel”, a spus el la un miting de campanie.

SURSA FOTO: Dreamstime

Recenta sa victorie este un punct de cotitură

„Partidul Libertății a obținut procente atât la alegerile din Olanda, cât și la cele pentru Parlamentul European, în trecut, dar nu a reușit niciodată să câștige niciunele. Recenta sa victorie este un punct de cotitură”, a declarat George Tzogopoulos, lector la Institutul European din Nisa, pentru Al Jazeera.

Retorica anti-islam și anti-UE sunt, din punct de vedere istoric, elementele principale elemente din agenda politică a lui Wilders.

Sentimentul anti-musulman a crescut în țară după ce regizorul Theo van Gogh a fost ucis în 2004. Filmul ”Submission” a descris islamul ca pe o religie care încuraja violența împotriva femeilor.

Atacatorul, Mohammed Bouyeri, era un olandez de origine marocană. Ziarul The Guardian a numit incidentul „crima care a spulberat visul liberal al Olandei”.

De ce l-au susținut olandezii acum

Inflația tot mai mare cauzată de războiul din Ucraina și sancțiunile împotriva petrolului rusesc par să fi fost un factor major.

„Wilders a combinat această strategie politică anti-migranți făcând apel și la alegătorii care au fost dezamăgiți din cauza costurilor în creștere și a prețurilor ridicate”, a spus Tzogopoulos. „Procedând astfel, el a criticat sprijinul militar oferit de Țările de Jos Ucrainei, deși a condamnat invazia rusă”, a subliniat expertul.

Această strategie a produs în mod clar „rezultatul opus”, a spus el, „dar dincolo de migrație, agenda partidului în ceea ce privește criza locuințelor și creșterea costului vieții par să fi jucat, de asemenea, un rol substanțial”.

Ce urmează acum în Olanda

Wilders trebuie să găsească parteneri de coaliție pentru o majoritate în legislativ și astfel să poată câștiga un vot de încredere pentru a forma un guvern.

Dacă vor avea loc aceste evoluții, Wilders ar fi primul lider de extremă dreaptă din Europa care va conduce un guvern, de la venirea la putere a Georgiei Meloni în Italia. Acea putere i-ar putea tempera politica.

Meloni a spulberat temerile că va perturba scena politică europeană atunci când a continuat sprijinul predecesorilor săi pentru Ucraina.