Ungaria dă lecții României! Ungurii ne-au luat fața din nou

ungaria

SURSA FOTO: Dreamstime

Ungaria da lecții României! Ungurii ne-au luat față din nou. Băncile au plafonat dobânzile creditelor ipotecare. Acest demers a avut loc la presiunea Guvernului.

Ungaria a luat fața României. Băncile din Ungaria au plafonat dobânzile creditelor ipotecare. Țara vecină se confruntă cu cea mai lungă perioadă de recesiune.

Guvernul Ungariei se străduiește să revigoreze creșterea economică și accesul la credite.

Dorința lui Viktor Orban este de a repune economia pe un trend ascendent. Acest lucru se dorește a se întâmpla înaintea alegerilor parlamentare europene care vor avea loc anul viitor.

Băncile din Ungaria au pus limite la dobânzile creditelor ipotecare

Acest gest care evidențiază intervenția tot mai pronunțată a Guvernului Orban în politica monetară. Astfel, băncile din Ungaria au început să impună limite la dobânzile creditelor ipotecare.

Este un răspuns la presiunea venită din partea Executivului de la Budapesta pentru o rată maximă a dobânzii de 8,5%.

OTP Bank Nyrt., cea mai mare instituție bancară din Ungaria, a introdus începând de luni, 9 octombrie, credite ipotecare cu dobânda maximă de 8,5%. Valoarea este semnificativ mai mică decât rata dobânzii de politică monetară de 13%.

Guvernul cere stimularea redresării economiei

Guvernul ungar a solicitat băncilor să contribuie la stimularea redresării economiei, după 12 luni de recesiune. În caz contrar, a amenințat cu creșterea impozitelor în caz contrar.

Potrivit datelor furnizate de Bankmonitor, citate de Reuters, au adoptat măsuri similare de limitare a dobânzilor la creditele ipotecare.

Pe listă sunt CIB Bank, Erste Bank, Gránit Bank, K&H Bank, MagNet Bank, MBH Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank.

Vor să cumpere gaze de la noi

Cu o zi în urmă s-a aflat că Ungaria vrea să cumpere gaze din România. Katalin Novak a spus că această țară dorește să achiziționeze o cantitate mai consistentă de gaze naturale de la noi.

Acest lucru poate fi considerat un semn de interes în consolidarea relațiilor energetice dintre cele două țări. Acest fapt poate aduce beneficii economice și de securitate energetică pentru ambele părți.