Partidul lui Viktor Orban vrea să creeze un nou grup de dreapta în PE

Inițiativa vine după ce partidul condus de Viktor Orban a eșuat în încercarea de a forma un grup unic de această orientare, după alegerile europarlamentare, a afirmat Balasz Orban, consilierul politic al premierului maghiar.

„Ideea noastră iniţială era un macrogrup condus de italieni (partidul „Fraţii Italiei” al şefei guvernului italian Giorgia Meloni) şi francezi („Adunarea Naţională” a lui Marine Le Pen), întrucât sunt primele două delegaţii cele mai mari.

Dar se pare că acest lucru nu va funcţiona, întrucât (partidele lui Giorgia Meloni şi Marine Le Pen) nu doresc să fie în acelaşi grup”, a declarat Viktor Orban joi, pe 27 iunie, în faţa presei la summitul european desfăşurat la Bruxelles.

Cu toate acestea, obiectivul Ungariei rămâne ca forțele politice de dreapta să devină cât mai unite și bine organizate posibil, și să dorească  „să aibă un grup suveranist şi patriotic de dreapta”, a adăugat consilierul premierului ungar. Acesta a afirmat că „vor fi anunţuri în curând” pe acest subiect.

Fidesz a fost exclus din PPE în 2021

Fidesz
SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

În 2021, Partidul Fidesz a părăsit grupul popularilor europeni (PPE), fiind amenințat cu excluderea din cauza conflictului cu Bruxellesul pe tema statului de drept.

De atunci, partidul condus de Viktor Orban nu s-a mai alăturat niciunui grup politic european. Recent, intenția lor de a se alătura grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), actualmente al treilea ca mărime în Parlamentul European, a fost abandonată după ce europarlamentarii partidului român AUR au intrat în acest grup.

În contextul alegerilor europarlamentare, partidele de extremă dreapta, naționaliste sau eurosceptice, în special conduse de Giorgia Meloni și Marine Le Pen, au înregistrat anumite progrese, dar nu au reușit să schimbe semnificativ raporturile de putere în Parlamentul European.

Însă în urma urma rezultatelor bune obținute la alegerile europene în țări precum Italia, Franța, Germania, Olanda, Austria sau Grecia, partidele suveraniste caută să influențeze în mod semnificativ politicile Uniunii Europene. Ele mizează și pe sprijinul altor aproximativ 50 de eurodeputați cu aceeași orientare, dar care nu sunt afiliați niciunui din cele două grupuri politice naționaliste din Parlamentul European.

Divergențe între ECR și ID

Cele două grupuri principale, Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) și Identitate și Democrație (ID), prezintă totuși divergențe semnificative, cum ar fi poziționarea față de sprijinul acordat Ucrainei în conflictul cu Rusia. În grupul ECR se regăsesc în special partide precum Frații Italiei din Italia, Vox din Spania și Partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia, în timp ce în grupul ID sunt incluse formațiuni ca Liga din Italia și Adunarea Națională (RN) din Franța.

Partidele din grupul ECR manifestă în general un euroscepticism moderat și susțin continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, în timp ce formațiunile din grupul ID sunt mai critice față de Bruxelles și manifestă o rezervă mai mare în privința sprijinului pentru Ucraina.

Un nou grup politic european condus de Fidesz, care necesită cel puțin 23 de eurodeputați din cel puțin șapte state diferite, ar putea include partide cu orientare conservatoare, naționalistă și eurosceptică, cum ar fi formațiunea ANO a fostului premier ceh Andrej Babis, care tocmai a părăsit grupul liberal Renew, sau partidul SNS al fostului premier sloven Janez Jansa, care rămâne membru al PPE.